DANSIN EFE'Sİ ZEYBEK'İN EFENDİSİ

By | Cumartesi, Ocak 24, 2015
DANSIN EFE'Sİ ZEYBEK,ZEYBEK'İN EFENDİSİ ATATÜRK....
Zeybek denince,aklıma Atatürk geliyor çünkü bu en çok ona yakışıyordu...Keşke o günlerde yaşayıp görebilseydik onu oynarken..
Zeybek gerçekten çok etkileyici ve erkeğe çok fazla yakışan bir dans.Bu dansı her erkeğin bilmesi gerektiğini düşünenlerdenim.
Erkek,erkek gibi dans etmeli:),şöyle açmalı kollarını omuz hizasında, elleri başıyla aynı hizada olacak şekilde iki yana doğru...Kırmalı dirsekleri hafifçe.Büyük adımlar atarak ağır ağır hareket etmeli..Ara sıra yere doğru eğilip bir dizini yere dokundurmalı ve mert bakmalı,kalbe de dokunmalı...
ZEYBEK NEDİR
Aydın, Muğla, Denizli, Manisa, İzmir yörelerinde köy ve çiftliklerde yaşayan Türklere verilmiş bir isim. Din, karakter, örf ve âdetlere bağlılık yönünden tamamen Türk köylüsünün aslıdırlar. 
Mert ve cesur, mazlumun dostu kimselerdir. Bunlar tek tek olduğu gibi gruplar halinde de yaşarlar. Aralarından her hususta liderlik yapabilecek olanı başkan seçerler. Buna efe denir.Efenin yanında çalışanlara da kızan denir. Kızanlar efeye itaat ve bağlılıkta çok samimi olup, aksi harekette bulunanların o toplulukta bulunamayacağı anlayışındadırlar. 

ZEYBEK KIYAFETİ NASIL OLUR
Zeybek kıyafeti; diz altına kadar şalvar, kuşak, üstte işlemeli cepken, başta fes üzerine sarılmış telli çevre veya börk, silahlık, ayakta desenli yün çorap, yemeni veya çizme şeklindeydi. Koyu renklerin yanında sarının da kullanıldığı bu giyim kuşam Türk yiğidinin ince zevkinin bir ifadesini gösteriyordu. 


ZEYBEK ÇEŞİTLERİ
Ağır zeybek yani benim favorim...
Aydın Zeybeği olarak da adlandırılır. Genellikle şu türkü eşliğinde oynanır
Uzun olur (aman) efelerin pıçağı
Beş yüz dirhem Şam Trablus kuşağı
Serbest olur (aman) Anadolu uşağı
Aşırdılar karlı (da) dağdan Keşiş'ten
Bilmiş ol ki geçmiş olur iş işten
Silâhı da elinde, kaması da belinde
Yavrum İzmir yolunda ben bir güzele vuruldum...
Diğer çeşitleri ise şöyle;
Kaşıklı zeybek
Kıvrak zeybek (Teke zeybeği)
Kırık zeybek
Toplu Güvende
Toplu olarak oynanan, eşlik ezgisi karcığar makamında olan, Balıkesir'e ait halk oyunudur.
Her ne çeşit olursa olsun Zeybek oynayamayan erkek kalmamalı,spor salonlarında,dans okullarında mutlaka Zeybek dersleri de bulunmalı...Kültürümüzün saygın bir dans çeşidi olan Zeybek yaşatılmalı ve sadece sınırlarımızda kalmamalı yayılmalı..
Dans da müzik gibi ruhun gıdasıdır!
Sağlığa yararları saymakla bitmez.Dans eden kişi,tüm olumsuzluklardan,ruh ve beden yorgunluğundan kurtulur.Kendine güveni artar,mutlu hisseder.
Ayrıca,esnekliği arttırır,sinir sistemini güçlendirir,sosyalleşmenizi sağlar.
Bırakın dans sizi keşfetsin...
Mutlulukla,
PINAR TOK


İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Bu Blogda Ara

Translate