FİTNESS VARSA BINGIL YOK:)

By | Salı, Nisan 28, 2015

BINGIL NEDİR?:)
"Bıngıl da ne?" diyenlere tarifle açıklama yaparak başlıyorum.Aynanın karşısına geçin,çok sevdiğiniz birini hayal edin ve ona içtenlikle el sallayın.El sallarken kollarınızdan bağımsız sallanan ve yetersiz egzersiz,yanlış beslenme ile ortaya çıkan,yaş aldıkça da yerçekimine karşı koyamayan yağ birikintisine benim sevgili hocam halk diliyle "bıngıl"diyor:) 
Birazdan fitness eğitmenimle tanışacaksınız.Onun verdiği bilgiler birçok bilinen yanlışı doğruya çevirmenize de yarayacak...
Doğru bir egzersiz ve beslenme programıyla hedeflediğiniz noktaya ulaşmanız hayal değil.Yeter ki pesetmeyin.Genelde başarının geleceğinin sinyali en son noktada gizlidir ve o en son nokta çoğu kişide pesetme duygusu uyandırır.Biraz sabırla yoluna girmeyecek hiçbirşey yoktur buna inanın.



"RÜYALARINIZIN GERÇEKLEŞMESİNİ İSTİYORSANIZ,ÖNCELİKLE UYKUDAN
UYANMANIZ GEREKİR"
Andre Siegtried'ın bu sözü motive edici bir mesaj içeriyor.Yıllarca yanlış yapmış olabilirsiniz ama hiçbirşey için geç değil.
Sağlık ve beslenme üzerine gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbete geçmeden önce personal trainer'ım sevgili Kağan'ı (özel fizik idman hocası) sizlere kısaca tanıtmak istiyorum.
KAĞAN ÖZÜUYGUN KİMDİR:

Kağan,1977 İstanbul doğumlu,2003 yılından beri spor sektöründe.Personal trainer ve life coach olarak hizmet veriyor.Aerobics and Fitness Assosian of America kısa adı AFFA olan ve 73 ülkede personal trainer ve grup egzersizleri konusunda dünyanın en yetkili kurumlarından sayılan AFAA'NIN eğitimlerini tamamladıktan sonra profesyonel olarak yoluna devam ediyor.

Bakın neler konuştuk...

PINAR:Spora nasıl başladın?
KAĞAN: Ben de spora çoğu insan gibi küçük yaşlarda başladım,yüzme,plaj voleybolu,futbol,thai box gibi çeşitli branşlarda uzun yıllar spor aktivitelerinde bulundum.

PINAR: Türkiye'de spor bilinci z nesliyle kuvvetlenirken,sporun artık hayatın bir parçası olduğu fikri de yerleşiyor.Yaşıtım birinden böyle bir spor geçmişi duymak beni gerçekten mutlu etti.Özellikle de etrafımdaki herkesi spora teşvik etmeye çalışan birİ olarak bu konu önceliğim.Peki okadar dalın arasından neden fitness?

KAĞAN: Haklısın Pınarcım,yeni nesil kesinlikle daha bilinçli geliyor.Umarım zamanla bu bilinç herkese yayılır."Neden fitness?"a gelirsek şöyle açıklayabilirim:
Bugün de bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki,çoğu branşın temelinde fitness yatmaktadır.Kassal dayanıklılığın ve bu yönde yapılan egzersizlerin diğer branşlara herzaman pozitif yönde etkisi olmuştur.Sürat,koordinasyon,dayanıklılık,kardiyovasküler egzersizler her branşın olmazsa olmazlarındandır ve fitness kökenli sporcuların kendi branşlarında diğerlerine nazaran daha başarılı oldukları aşikardır.Bana kalırsa,fitness sadece branş anlamında değil hayatımızın bir parçası olmalı.

PINAR: Evet seninle derslere başladığımızdan beri ben de fitness'ın,sporun aslında ta kendisi olduğunu anımsamış oldum.Pilates reformer,yüzme,tenis vs. gibi birçok spor dalıyla uğraşıyor olsam da fitness'ın vücudumda gösterdiği etkiyi hiçbirinde bukadar hızlı görmedim diyebilirim.Derslerdeki nefes aldırmayan "Hitler" tavrın da disiplinin en iyi örneği aslında...Sonuca odaklı bir tarzın var.

KAĞAN: Kesinlikle öyle,ben de sonuç aldıkça mutlu oluyorum.Disiplin olmazsa hareketler de doğru yapılmaz,eksik kalır vakit boşa geçer ve bu sonuca yansır.Ders sırasında nefret edilse de sonuç alındığında teşekkür ediliyor bu da benim için yeterli:)

PINAR: Uzun yıllar edindiğin tecrübene istinaden sormak istiyorum,sporda doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

KAĞAN: Bu güzel soru için teşekkürler Pınar,buna örneklerle cevap vermek istiyorum:
90 GÜN İÇİNDEKİ FARK ÖNCE/SONRA 
1."Hocam yağlarımı nasıl kasa çevirebilirim?sorusu en bilindik yanlışlardan biridir!Biz eğitmenler bu soruda her nekadar nedenmek istendiğini anlasak da,genelde çoğu insan gerçekten yağın kasa dönüştüğüne inanmaktadır.
Hiçbirzaman yağ kasa,kas da yağa dönüşmez.Yağ yağdır,kas da kastır ve bunların oranları her insanda vardır ve farklıdır.Kişinin ne amaçla geldiğine bağlı olarak bu oranlar artar veya azalır.Kilo vermek isteyen bir kişinin hedefi,yağ oranını azaltmak ve isteğine göre kas oranını arttırmak olmalıdır.
2.Diğer bir yanlış da,"Özellikle bayanlarda kassal antreman yapmadan kilo verme yoluna gitmedir"ki bu da sonunda hüsran olarak karşımıza çıkmaktadır çünkü kassal antreman yapmayan bir kişi,kilo verse dahi sıkılaşamaz ve herzaman yine halk tabiriyle yumuşak kalır yani fit olmaz.
Gördüğümüz gibi yine yolumuz fitness'a düştü.
Bunu biraz detaylandırırsak,yağ oranı fazla olan bir kişinin doğal olarak kas oranı azdır.Bu da metobolizmanın hızının düşük olduğu anlamına gelir.Metobolizmayı hızlandırmak için kassal egzersiz yani fitness muhakkak yapılmalıdır çünkü kaslar reaktör gibidir,yağ yakımına yardımcı olurlar.Kas yoğunluğu artan bir kişinin yağ yakımı da kolay olacaktır.KEYFİ OLARAK SPORA GELENLERİN,GRUP EGZERSİZLERİNE GELEN VE YÜRÜYÜŞ BANDINDAN İNMEYENLERİN MUTLAKA VÜCUTLARININ BAZI BÖLGELERİNDEKİ YAĞ ORANI DİĞER BÖLGELERİNE GÖRE DAHA FAZLA OLACAKTIR!!!Bu yüzden düzenli olarak fitness kassal antreman her bölgeye uygulanmalıdır.
3."Bütün gün hiçbirşey yemiyorum yine kilo veremiyorum" konusu da en büyük yanlışlardan biridir.Aç kalmak,vücudumuza yapılan en büyük kötülüktür.Hergün günlük yapacağımız aktiviteler için almamız gereken belli kalori miktarları vardır.1500-1800 KCL .Bunlardan eksik kalan bir vücut hem sağlık sorunlarıyla karşılaşır hem de sağlıklı kilo veremez.Sadece neyi nekadar ve hangi sıklıkta yemeliyiz buna dikkat edilmelidir.Aç kalan bir vücut asla sağlıklı kilo vermeyecektir ve yanında başka sağlık sorunlarını da beraberinde getirecektir.

PINAR:Harika bir açıklamaydı bu teşekkürler.Peki,beslenme ile ilgili önerin nedir ve her yaşta bu spor yapılabilir mi... diye sorarken aklıma birden "YAŞ 75 YOLUN YARISI"kitabını yazan sevgili Ertuğrul Akbay geldi.Tek solukta okumuştum.Tam da bu noktada bu kitabı herkese tavsiye ediyorum.Kusursuz bir örnek ve azim...


KAĞAN:Aslında sorunun içinde cevabı da vermiş oldun Pınar,güzel bir örnek bu.Tabi ki yapılabilir,sağlık durumunuz el verdiği sürece herkes her yaşta spor yapılabilir.Öncelik sağlık durumunu riske atmamak ve antreman şiddetini buna göre belirlemek.
Beslenme konusunda ise önerim şekeri mutlaka hayatınızdan uzak tutmanız.Maalesef tadı güzel olan şeyler zararlı.Az karbonhidratlı,protein ağırlıklı beslenin.Yatmadan önce yemek yemeyin.Yoksa yağdan kilodan kurtulamazsınız.


PINAR:Spor ve doğru beslenme bilinci nekadar küçük yaşlarda oturursa kişi ileride okadar sağlıklı ve genç kalıyor,bu bir gerçek.Gelelim kapalı spor salonlarında spor yapmanın zararlarına.Ne düşündüğünü merak ediyorum bu konuda,özellikle biz kadınlar spor salonundaki temizliğe ve kokuya çok duyarlıyız malum...

KAĞAN:Çok haklısın bu konuda.Günümüzde merdiven altı denilen çoğu spor salonu artık yerlerini,yeni açılan büyük ve hijyen açısından daha iyi olan tesislere bırakıyorlar.Tabi bu her büyük tesis iyi anlamına gelmiyor.Büyük tesisler de her işletme gibi kar amacı güttüklerinden,kapasitelerinin üstünde üyelik yapmakta bu da haftanın belli gün ve saatlerinde yığılmalara sebep olmakta.Sağlıklı bir durum olduğunu söyleyemem.Egzersiz kalitesini düşüren bir durum.Tavsiyem,spora başlayacak olan kişilerin,bir tesise kayıt olmadan önce oranın yoğunluk durumunu önceden görüp ona göre üyelik yaptırmaları.Hatta haftanın en yoğun günü olan pazartesi akşamları kayıt olmayı düşündükleri tesisi mutlaka yerinde ziyaret ederek gözlemlesinler.

PINAR:Senin personal trainer olarak sorumluluğun çok fazla diye düşünüyorum.Biraz bahseder misin,personal trainer ne yapar?

KAĞAN:Evet oldukça büyük bir sorumluluk bu aslında çünkü sağlıkla ilgili.Bir personal trainer,çalıştırdığı kişinin özel hayatı dahil herşeyinden sorumludur.İlk yapılması gereken,gelen kişinin sağlık bilgilerini almak ve bu kişinin istediği hedef doğrultusunda en doğru programı hazırlamak ve kişiyi buna adapte etmek.İyi hazırlanmayan bir programın sonucunda istenmeyen sakatlıklar yaşanabilir.Kişiyi bu programa motive etmek de benim görevlerim arasında.Kişi size güvenip ikna olduğu zaman program sonunda alınan sonuçlarla karşılıklı mutlu oluyorsunuz.Bundan daha güzel ne olabilir ki

PINAR:Grup derslerinde seviye nasıl belirleniyor,daha doğrusu bir grubu aynı derste nasıl kontrol altına alabiliyorsun?Hareketleri doğru yapıp yapmadıkları gibi...


KAĞAN:Aslında bu zor değil çünkü seviye tamamen hocanın elinde.Grup derslerine başlamadan önce hoca,katılımcıların daha önce spor yapıp yapmadığı,kaçıncı gelişi olduğu,herhangibir rahatsızlığı olup olmadığının bilgilerine tümüyle hakimdir.Örneğin bazı hareketleri yaptırırken sorunlu bir kişi varsa, hoca onunla mutlaka kontak halinde olup, "sen yapıyorsun ya da sen yapmıyorsun" diye yönlendirme yapar.Bunun püf noktası şudur;hoca bir hareketi gösterdikten sonra kişilere odaklanır o hareketi onlarla birlikte yapmaz.

PINAR:Benim için çok önemli bir soruya geldik.Önemli çünkü,yıllardır fitness yapan sporcu altyapısı olan abimin bu sporu yaparken destek olarak kullandığı protein tozlarının nedense hep çok zararlı olduğunu düşünmüşümdür ve birçok kez ona da ısrarla panikle zararlı bulduğumu söyleyip sonunda da azarı işitmişimdir.Bu sefer sana soruyorum.
Sence,ağırlık kaldırmak,protein tozları,destek haplar,bütün bunlar sağlığa zararlı değil mi?

KAĞAN: :) Bilinçli kullanımla korkulacak birşey olduğunu düşünmüyorum.Eminim abin de o şekilde kullanıyordur.
Ağırlık kaldırma esnasında doğru nefes alınıp verilmesi çok önemlidir aksi taktirde kalbin büyümesine yol açar.Antreman esnasında herzaman zorlanırken nefes verilir,nefes kontrolü yapılmazsa dediğim gibi kalbe yük biner ve büyür.
Protein,amino acid ve diğer supplement yani tamamlayıcı ürünlerden kaynaklı buzamana kadar görülmüş bir rahatsızlık yok ama bunların dışında kalan anabolic streoit dediğimiz kimyasal içeriği yoğun olan kişilerde ileriki yaşlarda böbrek,karaciğer yetmezliği,kısırlık,jinekomasti,saç dökülmesi gibi pekçok rahatsızlık görülmektedir.

PINAR: Harika bilgilerdi,teşekkürler Kağan,son olarak senin eklemek istediğin birşey var mı?

KAĞAN: Sporu hayatınızın her döneminde yapmaya çalışın.Aradan yıllar geçtiğinde spor yapmamış olan yaşıtlarınıza nazaran daha genç,sağlıklı ve zinde olduğunuzu ve sağlıklı bir yaşam için en doğru kararı vermiş olduğunuzu göreceksiniz.
Son olarak bu keyifli röportajı benimle gerçekleştiren ve sizlere ulaşmamı sağlayan hem çok iyi bir öğrencim hem de iyi bir arkadaşım olan Pınar'a çok teşekkür ediyorum.Yaşam boyu sporla kalın! 
Sevgilerimle.


AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR! sözünü hatırlatarak derim ki,spor ve doğru beslenme alışkanlığı küçük yaşlarda kazandırılmalı.Aileler bu konuya sınavlardan daha çok önem vermeli.Atatürk'ün dediği gibi,"sağlam kafa sağlam vücutta bulunur".Özellikle çocuklara kazandırılacak spor alışkanlığı,ileride tüm hayatlarına ve ilişkilerine olumlu şekilde yansıyacak,kötü alışkanlıklardan uzak sağlıklı bir hayat sürmelerini sağlayacaktır.

Çocuk olmayan ama spor yapmayan ileri yaştaki kişilere gelince,
SPOR YAPMADAN GENÇ KALINMAZ:)

"Sağlıklı kilo vermek, sıkılaşmak, beslenme/sonuca yönelik takip programları, çocuk/yetişkin yüzme dersleri, fitness, pilates ve yaşam koçu desteği için KAĞAN HOCA'YA; 0539 603 94 80 NO'LU TELEFON NUMARASINDAN ULAŞABİLİRSİN... "

Sağlıklı bol sporlu günler dileğiyle,
PINAR TOK



























İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Bu Blogda Ara

Translate