KOSOVA'NIN TARİHİ:
Kosova ya da Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da, Sırbistan, Karadağ, Makedonya Cumhuriyeti ve Arnavutluk devletlerine sınırı olan, 1999 ile 2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler idaresinde bir bölge olan,17 Şubat 2008 tarihinde ise,tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden bir ülkedir.
Kosova'da bağımsızlık ilanının ardından, denetim, Birleşmiş Milletler'den Avrupa Birliği'ne geçmiş.Kosova ile Sırbistan arasındaki özerk bölge sınırı, devlet sınırı olmuş.Kosova'daki Avrupa Birliği temsilciliği, bundan sonra Uluslararası Sivil Temsilcilik adı altında hizmet vereceğini açıklamış. Böylece Birleşmiş Milletler'in de 1999 yılından bu yana Kosova'da üstlendiği yönetim sona ermiş.
Türkiye, Arnavutluk, Birleşik Krallık ve Afganistan Kosova'yı tanıyan ilk ülkelerden.
Bu bağımsızlığı tanımayacağını ilan edenler ise; Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Sırbistan ve Rusya.Rusya´ya göre burası halen Sırbistan’a bağlı özerk bir bölge.
10 Eylül 2012 gününe dek gözetimli bağımsızlık altında bulunan Kosova,bu tarihten itibaren ise tam bağımsız olarak yoluna devam etmektedir.
Kosova Cumhuriyeti’nin 7 ili var:
Yakova, Prizren, Ferizovik, Gilan, Priştine, Mitroviça ve İpek
Memleketim Makedonya'ya komşu olan Priştine'yi ziyaretim sırasında doğallığından ve harika lezzetlerinden etkilenmedim desem yalan olur. Balkanlarda hangi ülkeye gidersem gideyim aynı duygular sarıyor beni. İnsanları bir başka, havası bir başka, yemekleri bambaşka.
Sokaklarda gezerken tarihle iç içesin ve savaş görmüş insanların, çocukların gülüyor olsalar da gözlerindeki hüznü, erken büyümüşlüğü görüyorsun. Yatırıma çok açık bir yer olsa da maalesef henüz bir hareket görünmüyor ama gerçekten fırsat verilirse, harika insanlar ve harika bir coğrafya dünyaya kazandırılmış olur. Eğitime değer veren, çalışkan ve iş bekleyen insanlarla dolu Kosova. Sanki bir köşede unutulmuş ve büyütülmeyi bekleyen bir bebek gibi. Eminim bu bebeği büyütecek yatırımcılar vardır ve en kısa zamanda buraya da el atarlar.
I.MURAD HÜDAVENDİGAR TÜRBESİ
SULTAN MURAD'IN DUASI |
Priştine'ye gidip de buraya uğramamak olmaz. Büyüleneceğin bir yer. Tarihin ta kendisi.Sultan I.Murad Hüdavendigar Türbesi, Priştine Mitroviça yolunun 6.kilometresi Mazgit köyünde. Balkanlardaki en eski Osmanlı eserlerinden bir olan ve Kosova'nın en çok ziyaretçi çeken, tarihi, dini ve kültürel mekanların en başında gelen Türbesi, "Meşhed-i Hüdavendigar".
Sultan I.Murad Hüdavendigar 1326-1389 tarihleri arasında yaşamış. Dedesi Osman Gazi Osmanlı Devleti'nin kurucusudur. Osmanlı Devleti'nin 3. padişahı olan Sultan I.Murad Hüdavendigar, Osmanlı Devleti' nin Avrupa'ya doğru kapılarını açan ilk padişah.
Türbenin girişi |
Sultan I.Murad Hüdavendigar,Orhan Gazi'nin vefatında 95.000km2 olan Osmanlı Devleti'nin sınırlarını 500.000 km2'ye çıkarmış!
Türbe'de yer alan tarihi eserler şöyle;
anı defteri yazım |
Sultan I.Murad Hüdavebdigar Türbesi,Kültür ve Tanıtım Evi-Selamlık binası,Türbe ile yaşıt Dut ağacı, Rıfat Paşa'nın Mezarı (Silistre Kumandanı 1859), Hafız Mehmet Paşa'nın mezarı (Kosova Valisi 1903), Hacı Ali Buhara'nın mezarı (ilk türbedar), İsmail Ağa'nın mezarı, Sultan Abdulaziz Çeşmesi ve Kitabesi, Ali Hacı Yakova Çeşmesi ve Kitabesi (1898), Sultan Mehmet Reşad Çeşmesi ve Kitabesi(1911).
Tabi en duygulu tarafı da, içeride bir anı defterinin olması ve içinden gelenleri yazabilmen...
KUSURSUZ LEZZETLER
ferraro |
sos evi,mısır ekmeği ve özel ekmekle |
Bunların dışında ,"yemeden dönme " diyeceğim lezzetlerden de bahsetmek istiyorum kısaca. Sos evinden, triliçeye, lezzetli etlerinden, (özellikle kaymaklı köftesi!), ferraro tatlısına kadar birçok geleneksel tatlar var. İnanılmaz bir lezzet cümbüşü söz konusu ve fiyatlar çok çok uygun. Üstelik sadece bir mekanda değil her mekanda aynı lezzet hakim.
son zamanların gözdesi triliçe |
kaymaklı köfte |
Klasik 5 yıldızlı tatillerden bıktıysan, harika doğal seçeneklerle dolu bu güzel ülkeyi ve şehirlerini mutlaka ziyaret et derim.
fotoğraflar...
YILDIRIM İSABET ETMİŞ ASIRLIK AĞAÇ |
İBRAHİM RUGOVA heykeli |
türbe girişi |
müze |
müze |
müze |
padişahlar |
Kosova'nın karlı yolları:) |
müzedeki padişah sarıkları |