8 MART DÜNYA KADIN HAKLARI FARKINDALIK GÜNÜ!

By | Pazar, Mart 08, 2015
DÜNYADA HERŞEYİN KADININ ESERİ OLDUĞUNU, 
KADINLARIN OMUZLAR ÜZERİNDE GÖKLERE YÜKSELMEYE LAYIK OLDUĞUNU DÜŞÜNEN ATATÜRK'ÜN TORUNLARIYIZ BİZLER....
                   Yılın sadece bir günü değil hergün senin günün gülümse....
İnsani değerlerle cinsiyeti birbirinden ayırmak değil, kadının da "insan" olduğunu unutanlara hatırlatmaktır 8 Mart.
Algıda yanılma yaşayan ülkemde 8 mart,incik boncukla,markaların indirimleriyle ve ayrıcalıklı kampanyalarıyla anlamından amacından saptırılan öylesine bir gün olarak kutlanmaya çalışılsa da,biz kadınlar asıl anlam ve önemini hatırlatmaya devam etmeliyiz.

8 Mart ,dünyadaki tüm kadınların eşitlik özgürlük ve daha huzurlu&güvenli yaşama isteklerini dile getirdikleri,haklarının farkına varılması için seslerini yükselttikleri çok ama çok anlamlı bir gün...Bu anlamı gelin tarihçesine giderek birkez daha hatırlayalım...

EMEK VE MÜCADELENİN İSMİ "KADIN"...
CLARA ZETKIN(1874 yılı itibariyle Almanya’da kadın hareketi ile işçi direnişini birleştirmeye başlamış. 1978 yılında hükümet tarafından sosyalist propagandaların yasaklanmasıyla Paris’e sürgüne giden Zetkin, kadın hareketi ile sosyalist hareketin birleşimine Paris üzerinden devam etmiş)
8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması, uluslararası düzeyde kabul gören bir hal alması 1970'lere rastlasa da, bu tarihe kaynaklık eden olay ve dünya kadınlarının ortak bir gün kutlama isteğinin gündeme gelişi 1800'lerin ortasını bulur.

ABD’nin New York kentindeki Cotton tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınlar,1800'lü yılların ortalarından beri daha iyi çalışma koşulları, emeklerinin karşılığında hak ettikleri ücret ve daha iyi yaşam için mücadele vermektedir ama  bunca yıllık mücadeleye karşın elde edebildikleri pek bir hak yoktur.En sonunda, 8 Mart 1908 günü, haklarını alabilmek için son çare olarak greve giderler.Ancak patronlar bu greve zalim bir şekilde müdahale ederler.Greve giden kadınlar fabrika binasına kilitlenirler.Patronlar bu yolla grevin başka fabrikalara sıçramasını engellemek isterler.Ancak beklenmedik bir şey olur ve fabrika yanmaya başlar.Ne yazık ki yangından fabrikada bulunan kadın işçilerden çok azı kaçarak kurtulmayı başarır.

Yanan fabrikadan kaçmayı ve fabrikanın çevresine kurulmuş olan barikatları aşmayı başaramayan 129 kadın işçi yanarak ölür. Aynı yıl diğer endüstri kollarındaki kadınlar da mücadeleye devam ederler.Kadınların yürüttükleri mücadelenin temelinde seçme ve seçilme hakkı, günlük çalışma saatlerinin, koşullarının ve ücretlendirmenin yeniden düzenlenmesi gibi konular bulunmaktadır.
ÖLMEDEN ÖNCE UYAN KADIN!
Uyanmak için ölmeyi bekleme, herkes vurulur birgün biraz, herkes biraz kanar hiç ummadığı yerden, "ben de mi?" deme "evet sen de!"...
Sarılmak için yürek gerekir,kollar sonraki iş demiş Özdemir Asaf
Sevginin yerini şiddetin aldığı bu dünyada ve özellikle ülkemizde,her yeni güne korkuyla uyanır olduk.Haberleri dinleyemez olduk.Yürekli erkeklere ne oldu? Ne zaman büyüdü bukadar kin ve nefret? Kadınlardan ne zaman bukadar nefret edilir oldu?
Kadınlar yaşam haklarını geri kazanmak için feryat ederken "feminist" sıfatına sığınan,durumu saptıran erkeklere soruyorum, sizin hiç kardeşiniz, anneniz, kızınız öldürüldü mü? şiddete maruz kaldı mı?....
Yakın zamanda Özgecan'ın vahşice katledilmesi, toplumumuzu erkek şiddetinin boyutlarıyla acı bir şekilde birkez daha yüzleştirdi ve bu 8 mart Özgecan'a, evde ,savaşta, erkek&devlet şiddetiyle kaybedilen, tüm kadınlara adanıyor.
Umarım, kadının kıymetini bilen, haklarını savunan o yürekli erkekler de en kısa zamanda uyanırlar.....
"Bir kadını ağlatırken çok dikkat edin çünkü Allah gözyaşlarını sayar. Kadın; erkeğin 
kaburgasından yaratıldı, ayaklarından yaratılmadı!! Öyle olsaydı ezilirdi, üstün olsun diye başından da yaratılmadı... GÖĞSÜNDEN YARATILDI, eşit olsun diye, kolun biraz altında, korunsun diye. KALP HİZASINDA... SEVİLSİN DİYE!!!" (CAN DÜNDAR)
Savaşsız, sömürüsüz, emeğin hakkının verildiği, kadınların el üstünde tutulduğu güzel günlere, tüm kadınların 8 mart'ı gerçek anlamıyla kutlu olsun....
SEVGİYLE,
PINAR TOK








İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Bu Blogda Ara

Translate