BEN SANAT ESERLERİNİ YİYEBİLME İHTİMALİNİ SEVDİM!

By | Pazar, Mart 15, 2015

İstanbul Esenyurt'ta bir müzedeyim.25.000m2'lik bir fabrikada Pelit tarafından kurulmuş bir müze.Müzeye girmeden önce küçük bir hayvanat bahçesi karşılıyor beni fabrikanın bahçesinde.Şehir içinde olduğumu unutuyorum...

Müzeyi dolaşmak için sabırsızlıkla binaya doğru ilerliyorum.İçeriye adım attığım anda muhteşem bir çikolata kokusu sarıyor heryanımı çünkü bu müzede heryer çikolatadan!

TARİH ÇİKOLATADAN

Girişte öncelikle çikolata şelalesi sizi mest ediyor.Burada ikramlar var ve şelale tadımı serbest!Orada fazla vakit geçirmeyin çünkü daha ilk adımınızda kalorileri almaya başlıyorsunuz,dayanmak için sağlam bir irade gerekiyor ki bence zaten girişe onu koymalarının sebebi,müzedeki eserlerin ziyaretçiler tarafından yenilmesini önlemek:)

İçeride,kakao çekirdeğinden tutun,çikolatanın yapılışı,süslenişi ve tarihine kadar tüm detayları size güleryüzle aktaran bir personel bulunuyor.Oyüzden ben ayrıca çikolatanın tarihine girip lafı uzatmak istemiyorum...

HANİ SEVDİĞİMİZ İNSANLARA "YERİM SENİ" DERİZ YA...BU LAFTA KALMAYABİLİR:)

Çikolatadan Atatürk,çikolatadan Fatih Sultan Mehmed,çikolatadan Mevlânâ,çikolatadan Einstein vs. gibi tarihin en önemli isimlerinin büstleriyle adeta büyüleniyorsunuz,sonra çikolatadan bir kapıdan geçip İstanbul kısmına geliyorsunuz ve burada sizi Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi,Hürrem Sultan hamamı,köprüler,kızkulesi gibi eserler karşılıyor.Bu eserlerin yanı sıra Nuh Tufanı da harika yorumlanmış....Özellikle çocuklar için kesinlikle görülmesi gereken bir yer.Çocuklar,şahit olduğum kadarıyla çıldırmış şekilde geziyorlar.Çikolatadan yapılmış sokakta ve çizgi film karakterlerinin arasında nereye bakacaklarını şaşırıyorlar.Nuh'un gemisi ve içindeki yine çikolatadan olan hayvanları incelerken o tatlı ve şaşkın surat ifadeleri müze kadar görülmeye değer...

ÇİKOLATADAN TABLOLAR
Çikolata müzesi'nin sanat direktörü ressam İsmail Acar anlatıyor;
"Çikolatayı pigment olarak kullanıp resimleri yaptık,boya yerine çikolata kullandık.Örneğin,kaplumbağa terbiyecisi müzedeki önemli yapıtlardan.Öğrenciyken peynirden bile boya yapardım!Bu konuya meraklıydım...."

Gezerken çocuklar gibi heyecanlanma olasılığınız yüksek.Okadar etkileyici eserler var ki,yerinde görmenizi tavsiye ederim.
Efsaneleşmiş müzisyenlerin olduğu bir bölüm de mevcut.İlk olarak sizi efsane selam şekliyle Sadri Alışık karşılıyor!
Bu bölümü dolaşırken karşınıza "I'm bad" ile Michael Jackson,"şimdi uzaklardasın"ile Zeki Müren,"neredesin sen"ile Neşet Ertaş,"oku bakayım"la Barış Manço çıkıyor ve daha niceleri...Sürekli şaşırma halinde ağzınızdan çıkan "a aaaaaaaaa"efektleriyle duygu durumunuz değişiyor ve kendinizi,duyduğunuz şarkılara eşlik ederken buluyorsunuz.
BU HEYECANI YAŞAMAK İÇİN BİRAZ ÇOCUK RUHU TAŞIMANIZ YETERLİ
Harika bir teknolojinin kullanıldığı bu müzede ziyaretçilerin en önem verilen kişileri tabi ki çocuklar,o masalsı dünyalarının gerçek hayata yansımış halini bulabildikleri bir gezi mekanı.
İmalat alanını müzeyi gezerken kuşbakışı görebiliyorsunuz.Bu kısımda sergilenen örnek pastalar gerçek olamayacak kadar kusursuz hazırlanmış.
Çocuklar için workshopların yer aldığı mini mutfakta geleceğin şefleri keşfedilmeyi bekliyor!
Ayrıca yazımın başında bahsettiğim küçük hayvanat bahçesinde,çocuklar köylerdeki gibi,belki de hayatlarında ilk kez gördükleri,görecekleri hayvanları elleriyle besleme şansına sahipler...
SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
2 yıllık bir emeğin ürünü olan bu müzede yok yok.Tonlarca çikolatanın kullanıldığı harika bir sanat eseri kazandırılmış ülkemize.
Müze tam anlamıyla bir sosyal sorumluluk projesi.3bin kişinin emeği var.Ressamlardan,heykeltıraşlara,grafikerlere kadar çok geniş bir ekibin elinden çıkmış bir proje.Oldukça gurur verici bir sonuç...
Benim gözümden müze gezisini aşağıdaki resimleri inceleyerek tamamlayabilirsiniz...Resim demişken,başlıktaki 3 boyutlu resimde,kuşun kanatlarındaymış ya da uçurum kenarındaymış gibi poz vermek gerçekten çok keyifliydi,yanınıza fotograf makinanızı yani telefonunuzu almayı unutmayın:) 

SEVGİYLE,
PINAR TOK

GEZMEK İSTEYENLER İÇİN...

Çalışma saatleri şöyle:
Pazartesi-cumartesi 10:00-16:00
pazar günü maalesef kapalı....
Adres:Sanayi Mah.1678.sok no:19 Esenyurt-İstanbul
Giriş ücreti:
20 TL























































































İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Bu Blogda Ara

Translate