DAMARLARA SANAT KATAN PROF. DR. MURAT AKSOY

By | Pazar, Aralık 03, 2017


Damarlarında sorun mu var yoksa doğuştan damarın mı tutuyor :) hepsine çaresi olan biri sizlerle….

Şimdi seni çok sağlıklı çok bilgi dolu harika bir sohbete davet ediyorum. Hani derler ya, on parmağında on marifet var diye. Gerçekten fazlası var sevgili Prof. Dr. Murat Aksoy’ da… Sıfır ego ile sanatı, müziği, üstün empati yeteneğini ve bilgiyi kendine özgü modern ve değişik tekniklerle birleştirmiş ve bunu her fırsatta öğrencilerine aktarıyor olmaktan sonsuz keyif alıyor. Sohbet ederken hayretler içinde dinliyorum ve neden bu kadar çok hayranı var anlıyorum…

Prof. Dr. Murat Aksoy, 1970 İstanbul doğumlu. Şişli Terakki İlkokulu, Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde eğitimini tamamladıktan sonra Taksim Devlet Hastanesi’nde ihtisasına başlamış ve arkasından İstanbul Tıp Fakültesinde bitirmiş. Sonrasında da aynı üniversitede öğretim üyesi olarak profesyonel hayatına devam etmiş. Damar cerrahisinde kendini geliştirmek amacı ile bir sene kadar, eşi ve çocuğunu İstanbul’ da bırakarak Fransa’ya giderek orada çalışmış. İlay ile evli ve Melisa (15y) & Tibet (11) adında iki çocuk sahibi. Bakalım neler konuşmuşuz…

Doktorluk mesleğini seçmenizin bir hikâyesi var mı?

Hayatımın amacı buydu diyebilirim. Tabi ki birçok kişi mesleği için, “bu dünyaya gelsem yine bu mesleği seçerdim” diye düşünür ama benim için de doktorluk böyle bir şey. Küçüklükten beri oyuncaklarım da hep doktorlukla ve tıpla ilgili oyuncaklardı. Mesela, ablamın bebeklerini ütü masasının üzerine koyup ameliyat ettiğimi biliyorumJ Sonrasında, lise çağlarına geldiğimde de doktorluk benim için 1. sıradaki meslek isteği olmuştu doğrusu. Üniversite sınavına girerken hedefim genel cerrahi hocası olmaktı, galiba yüksek tutmuşum hedefi ama hayat bana gerçekten adil davrandı ve kafamdaki bu hedefi gerçekleştirebildim.


Neden damar cerrahisi?

Aslında damar cerrahisi biraz tesadüfi oldu. Hedefim üniversite hocası olmaktı. İhtisasımı bitirdiğim dönemde üniversitede kadro yoktu. Bu nedenle dışarda çalışmaya başladım. Aynı zamanda dergi editörlüğü yapıyordum ve bir gün, sevgili Şükrü hocanın (Prof. Dr. Şükrü Dilege)  beni aradığını gördüm telefonumda çok şaşırdım çünkü kendisiyle daha önce hiç çalışmamıştım. İhtisasıma Taksim Devlet Hastanesi’nde başladığım için damar cerrahisi rotasyonuna yeterli zamanım kalmamıştı dolayısıyla damar cerrahisini sadece acil cerrahide yapmıştım. Şükrü hocadan gelen davet beni gerçekten çok şaşırttı çünkü damar cerrahisinde benimle beraber çalışmayı teklif etti. Tabii üniversitede Şükrü hoca gibi saygıdeğer bir hocayla çalışıyor olmak benim için büyük bir şanstı. Böylece üniversitede kalma şansını yakaladım.

Aslında “ben bundan sonra pek damar cerrahisi yapmıyorum diye ihtisasımı bitirirken kendimi tam da damar cerrahisinin göbeğinde buldum.” Damarı bir daha hiç ellemem “ diye büyük konuşmak atasözünde olduğu gibi başıma geldi. Büyük lokma ye büyük laf etme demişler! Elimi damara koymam derken, elimi damardan çekemez hale geldim ama çok zevk aldım. Bu konuda yolumu açan çok hocalarım oldu. Avrupa genel sekreterliği pozisyonuna kadar gelerek damar cerrahisine çok profesyonel olarak devam etme şansını yakaladım.



Damar cerrahisi herkese çok tanıdık gelmeyebilir? Bu cerrahi dal ne ile ilgilenir?

Haklısın. Damar cerrahisi kalp ve beyin dışında vücudumuzda bulunan damarların hastalıkları ile ilgilenir. Poliklinik başvuruları arasında üst sıralarda varis hastaları yer alır. İster kılcal damar olsun ister parmak gibi belirgin olan varis tipleri bizim işimizdir. Yeri gelmişken kılcal damarlarda iğne veya köpük tedavisi denilen yöntem, diğer tipinde ise lazer ile tedaviyi sık kullanıyorum. Bu hasta grubunun yanı sıra bacak damarlarındaki tıkanma nedeni ile bacağını kaybetme riski altında olan hastalar, damar balonlaşması olan hastalar ve boyun damarlarında tıkanıklık nedeni ile felç riski ile karşılaşan hastalar da bizim hizmet sunduğumuz gruptur.

Hasta profillerine baktığınız zaman en çok neden şikâyetçiler?

Poliklinikte başvuran hastalar genelde varis hastaları oluyor. Bu hasta profili yıllar içinde değişiklik gösterdi açıkçası. Çapa’da daha çok atar damar tıkanıklıkları olan hastalar bana başvuruyordu. Şeker hastalığı olup ayağında yara çıkan veya sigara nedeniyle bacak damarları tıkanan ve bacağı kesilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan hasta grubuyla daha fazla hizmet veriyordum. Son yıllarda biraz daha fazla varis ağırlık kazanmaya başladı. Bugün için poliklinikte en sık gördüğüm hasta grubu, toplar damar hastalıkları ve onların dışında da varis hastaları.



Doğru bilinen yanlışlar nelerdir sizce?

Esasen doğru bilinen yanlışların ötesinde, mucizeye inanma eğilimi var herkeste. Yani basit bir tedaviyle bütün dertlerinden kurtulmayı bekliyor herkes. Örneğin, bir yeşil çay içerek kansere karşı korunmayı bekliyor. Bir krem sürerek bütün varislerinden kurtulacağını umuyor. Buna inanıp para vererek bu kremleri satın alıyorlar. Bu gerçekten çok üzücü.  Bence en sık yapılan hata bu. Yani mucizelerin peşinde koşmak…

Maalesef internet bir bilgi çöplüğü haline gelmeye başladı. Hepimiz, kendi konumuz dışındaki şeyler için bir uzamana danışmaktansa, google’ a danışmayı tercih ediyoruz. Mesela şöyle bir şey gördüm internette gezerken, “eğer kustuktan sonra su içerseniz veba olursunuz”. Kadın okuyuculara hitap eden bir site bunu yazmıştı ve ben çok şaşırmıştım. Çünkü veba tamamen mikroplarla bulaşan bir hastalık yoksa kustuktan sonra ister su iç ister portakal suyu iç hiçbir şekilde kendinde vebayı oluşturamazsın.

Bu hayat dediğimiz nehirde, akıntıya paralel kürek çekersek mutlu oluyoruz…

Kitapla ilgili konuşalım mı biraz?

Hayatta pek çok şey aslında akması gerektiği gibi akıyor. Bu hayat dediğimiz nehirde, akıntıya paralel kürek çekersek mutlu oluyoruz… Yoksa akıntıya karşı bir şeyler yapmaya çalışıp aksi yönde gitmeye çalışırsak hayat bizi çok zorluyor.

Kitap projesi, benim çok uzun süredir aklımda olan bir projeydi. Hemen burada çocukluğuma dönmek istiyorum. Bir dönem çok ciddi bir şekilde yazarlığa kafayı takmıştım. Profesyonel olarak değil ama kendi duygu ve düşüncelerimi ifade etmek için yazarlığın iyi bir yol olduğunu düşünüyordum.

Ortaokul zamanlarında babama çok baskı yaptığımı hatırlıyorum “baba ne olur bana bir daktilo al” diye. Çünkü o zamanlar henüz commodore bile çıkmamıştı. Sağ olsun babam yeşil bir daktilo aldı ve orada hikâyeler yazmaya başladım. Babama da söz verdim, “bir gün bu daktiloyla bir kitap yazacağım” diye…

O daktilo ile yazmak mümkün olmadı ama kafamda doktor olduktan sonra gelişen hep acaba bu zamana özgü hastalıklar var mı, onlara bu dönemde verebildiğimiz yeni tedaviler var mı diye bir kitap düşüncesi varken, Asi yayınevinden sevgili Gürkan Hacır bana ulaştı. “Hocam biz size bir kitap yapmak istiyoruz” dedi. Bununla birlikte tam da istediğim kitap projesi canlanmış oldu. Benim için çok güzel bir tecrübeydi. Sevgili Özlem Küskü ile beraber çalıştık ve onun da çok güzel yönlendirmesiyle bana göre bir başucu kitabı ortaya çıktı.

Bu kitap daha önce söylediğim gibi yeni zamanda tanıştığımız hastalıkları veya yeni zamanda bu hastalıklara bulunan tedavileri anlatıyor. Sağlıklı yaşam için neler yapmak gerekiyor aslında biraz bunu anlatıyoruz. Bu kitapta vereceğimiz öğütlere uymaya çalışmak güzel ve yararlı olacak diye düşünüyorum. Geçenlerde bana “sen cerrahsın neden koruyucu hekimlikle bu kadar ilgileniyorsun” diye bir soru gelmişti…Koruyucu hekimlik çünkü eğer sağlığımızı koruyabilirsek inanın bu çok daha kolay. Bu nedenle, sağlığı kaybetmemeleri için insanlara yardım etmeyi seviyorum. Bu kitap da o amaca hizmet ediyor.

Koruyucu sağlıkla ilgili çok güzel bir siteniz var…


Esasen koruyucu sağlık işine kafayı takarken ben kendimi koruyorum (gülüyor). İnsanları sağlıklı kılarak kendi iş yükümü azaltıyorum diyebilirim. Bu konuda beraber çalıştığımız sevgili Dilara Koçak ve Onur Özbek ile beraber çok güzel bir projenin içindeyiz şu anda. Hepimizin üye olduğu, Sağlıklı Yaşam Derneği ve Bayer ortaklığı ile birlikte www.365gun.com diye bir site açtık. Sitenin amacı da tamamen koruyucu sağlık üzerinden gidiyor. Bir yıl 365 gün ve biz bir yıl içinde 4 günü grip nedeniyle kaybediyoruz, 2 günü baş ağrısı nedeniyle kaybediyoruz, belki 5 günü bacak ağrısı nedeniyle kaybediyoruz. İşte bu noktaya gelmeden biz diyoruz ki, 365 günü sağlıklı yaşayalım. İşte bu 365 günü sağlıklı yaşamak adına neler yapmamız gerekiyor, bunu anlatıyoruz.

Televizyon programları nasıl başladı?

Televizyon programları da tamamen tesadüf oldu diyebilirim. O dönemde çalışmaya başladığım Liv Hastanesi diş hekimi arkadaşım Fırat, beni eşiyle tanıştırdı. Onun eşi de Kanal D’ de yöneticiydi o dönem. Dedi ki, “ senin enerjin çok güzel Murat, acaba ekranda bir şeyler yapabilir miyiz”… Benim hiç tecrübem olan bir şey değil ama isterim, sıcak bakarım, sahne sanatlarına hep yakın olmuşumdur dedim.

O dönemde, Aytu Kolankaya ve Zahide Yetiş’ in beraber sunduğu doktorum programı vardı. İkisi de programdan ayrılınca yeni bir sunucu arayışına girdiler ve sonuçta sevgili Ceyda Düvenci ile birlikte bir sezon boyunca programı biz sunduk. Benim için çok güzel bir tecrübeydi. Bana çok katkısı oldu. Beden dilini, ses tonunu daha iyi kullanmayı, ifadeleri herkesin anlayabileceği şekilde gerçekleştirmeyi burada daha fazla pekiştirdiğimi söyleyebilirim. Farklı kitlelere anlatım dilinin nasıl olması gerektiğini çok daha net öğrendim açıkçası.

Bilgiyi paylaşmayı çok seviyorum. Bunu daha önce öğretim üyesi olduğum Çapa’ da çok büyük keyifle yapmıştım. Öğrencilerle birlikte olmak, onlara  bir şeyler anlatmak çok zevkliydi. Televizyon bana, bu bilgiyi halkla paylaşma şansını verdi. Bunun için hayata gerçekten teşekkür ediyorum.

Öğretim üyeliği sizin için vazgeçilmez bir tutku öyle değil mi?

Anlatmayı çok seviyorum aslında. Benim için bilgiyi paylaşmak çok kıymetli. Öğretmenler gününde bir mesaj aldım, mesajda diyordu ki; “ Murat abi, damarlarla ilgili her şeyi sizden öğrendik. Çok teşekkür ederiz, öğretmenler günün kutlu olsun”. Benim için çok güzel bir mesajdı.

Her zaman mesleğimi çok sevdiğimi söylerim. Benim mesleğimin iki önemli kolu var. Bunlardan biri hekimlik yani hizmet yönü, bir diğeri de öğretim üyeliği yani öğrencileri eğitmek, asistanları eğitmek… Bana göre öğretim üyeliği bir tık daha önde gidiyor. Farklı şekilde, deneysel öğretmeyi çok seviyorum. Bahçeşehir ve İstinye Tıp Fakültesi’ lerinde devam etmiş olduğum Medical Humanities (Tıbbi Beşeri Sanatlar) diye bir seçmeli dersimiz var. Sanatı tıpla birleştiriyoruz. Müzelere gidiyoruz, müzelerdeki eserleri inceliyoruz ve oradaki eserlerin tıbbi yönlerini buluyoruz. Bu sadece sanatı tıpla birleştirmek değil, yeni yetişen tıp doktorlarının gözlem ve empati yeteneğini geliştirmek . Empati grup çalışmalarımız var, bu çalışmalarda hastayı nasıl daha iyi anlayabiliriz, meslektaşlarımızı daha iyi nasıl anlayabiliriz bunları çözmeye çalışıyoruz.


Doktorlukta hep karşıma oturan insanları tedavi ediyorum ama müzikle ben kendimi tedavi ediyorum.

Harika bir müzik grubunuz var ve konserler veriyorsunuz. Müzik sizin için ne ifade ediyor?

Benim mesleğim doktorluk. Doktorlukta hep karşıma oturan insanları tedavi ediyorum ama müzikle ben kendimi tedavi ediyorum. Herkesin farklı hobileri vardır stres atıp kafayı dağıtmak için, ben de stresimi müzikle atıyorum.

Küçüklüğümden beri ben şarkı söylemeyi çok severim. Hatta annemler toplandıkları zaman, ben henüz okula gitmediğim dönemlerde bana şarkı söyletirlerdi. Sonrasında da okul döneminde hep korolardaydım , solisttim arkasından da KORD VOKAL ile birlikte hayatımı daha da renkli bir hale getirdim. Tamamen doktorlardan oluşan bir grup KORD VOKAL. İki ayda bir konserler veriyoruz. Tıp kongrelerinin gala gecelerini yapıyoruz. Birbirimizle gerçekten çok iyi anlaşan bir ekip olduğumuz için bizim de tam bir deşarj yolumuz oluyor.

Ben hayatı hep bir kumbara gibi görüyorum...

Son olarak okurlarım için bir mesajınız var mı?

Bu satırları okuyan herkes ister eğitim aşamasında olsun ister sonrasında olsun ben hayatı hep bir kumbara gibi görüyorum ve bu kumbaraya yaşadığımız süre içerisinde sürekli bir şeyler atıyoruz. Neler atıyoruz? Ben mesela, tiyatro yaptım bu kumbaranın içine attım, müziği attım, sahne sanatlarını attım, doktorluğu attım ve gün geldi ben kumbarayı açtım bunların birkaçını kullandım gün geldi bazısını kullandım. Bu kumbaranın en önemli özelliği, sadece yeteneklerinizi ve tecrübelerinizi değil bu kumbaraya dostluklarınızı, sevdiklerinizi de atıyor olmanız. Bir gün geliyor insanlara ihtiyacınız oluyor, dara düşüyorsunuz ve arayacağınız kişiyi o kumbarada buluyorsunuz. Dolayısıyla benim mesajım şu; hayatı zengin yaşamaya çalışın ve kumbaranızı hep dolu tutun!

Bu röportaj için çok teşekkür ediyorum…

Hepimiz adına bu harika bilgiler için ben teşekkür ediyorum. Sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi vardır ve sağlıktan büyük zenginlik yoktur. Sağlığını bozacak her şeyden uzak dur buna insanlar da dahil :)


Prof. Dr. Murat Aksoy’ a ulaşmak için;

instagram @profdrmurataksoy

facebook @profdrmurataksoy

twitter @drmurataksoy

Sağlıkla,

PINAR TOK


İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Bu Blogda Ara

Translate