DISCOVERY MUSEUM

By | Pazar, Şubat 28, 2016
İçeriye adım attığım andan itibaren çocukların neden buraya bayıldığını anlıyorum. Harika bir enerji beni de sarıyor, kuş cennetindeymişim  gibi cıvıltılar geliyor kulağıma, gülüyorum. Ne güzel şey şu çocukların kahkahaları! Bütün çocuklar hep gülsün dileğim...

OYUN DEYİP GEÇME...

"Çocukların karınlarını ve zihinlerini doyurduğumuz kadar ruhlarını da beslemek gerekir" . Bu noktada oyun oynamanın çocuklar için ne kadar önemli bir eylem olduğu devreye giriyor. Oyun oynamayı boş bir zaman geçirme olarak düşünen varsa oldukça yanılıyor diyebilirim çünkü oyun oynamanın çocuklar üzerinde bilimsel verilerle ispatlanmış olumlu etkileri var. Oyun oynayan çocuğun kendisine olan güveni artıyor, problem çözme yeteneği gelişiyor. Hareket ve el becerileriyle birlikte hayalgücünün de tavan yaptığı oyun zamanları çocuğun ayrıca kas ve iskelet sistemi gelişimini de olumlu yönde etkiliyor...

Bu etkileri en iyi ve eğlenceli bir şekilde yaşayabilecekleri bir yerdeyim. Başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde oldukça popüler olan Bahçeşehir Prestige Mall içinde bulunan Discovery Museum' dayım. Yöneticileri de mekan kadar cıvıl cıvıl :) Sanki yıllardır tanıyorum öyle sıcak bir karşılama ve içtenlik. Aynı semtte yani Bahçeşehir' de yaşıyor olmamızdan değil tamamen kendi enerjileri böyle hissettiriyor insana. Çocuk deyince akan sular duruyor bende o yüzden bu konuyu oldukça önemsiyorum ve başlıyorum bir çocuk merakıyla sormaya, çocuklar ve ebeveynler adına mekanın sahiplerinden Oya İşcan Cengiz' e....

PINAR: Gerçekten çok keyifli ve faydalı bir mekan, burayı çocuklarla buluşturduğunuz için sizi tebrik ediyorum. Her türlü ayrıntı düşünülmüş, biraz sizden dinleyelim mi, Discovery Museum nasıl bir yer?

OYA: Teşekkür ediyorum, hoşgeldiniz Pınar Hanım. Discovery museum açıldığı Aralık 2014' ten bugüne İstanbul' un en çok tercih edilen , çocuk merkezli öğrenme ve  eğlence mekanı oldu. Konseptinin özgünlüğü sebebiyle Türkiye' de eşi bulunmayan bir yer Discovery Museum. Özellikle etkinlikleri ile çocukların ve ailelerin ilk tercih ettiği mekanlardan biri haline geldi.


PINAR: Burada "Hem öğren , hem oyna! Hem de istediğin kadar...." mantığı hakim. Oyun alanlarından bahseder misiniz?

OYA:  Kesinlikle öyle, özellikle teknolojinin gereksiz dozda kullanılması çocukları sosyallikten uzaklaştırıyor. Buradaki amacımız, çocuğun tüm teknolojik aletlerden uzaklaşıp gerçek bir oyun alanında bulunması ve bunu yaparken de eğlenmesinin yanında öğrenmesi, hayal gücünü geliştirebilmesi. En önemlisi de kendisini keşfedebilmesi...

Discovery Museum, yaklaşık 1200 metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Birçok oyun alanı, parti odaları, kafe ve mağazadan oluşuyor. Çocuklar, gemi/ iskele bölümünde , balık tutup, tuttukları balıkları puzzle duvarına yerleştirebiliyorlar. Su borularını palet sistemi ile geminin güvertesinden inşaat evinin alt katına gönderebiliyorlar. Ya da, dünya haritası üzerinde kıtaları öğrenip, havanın kaldırma gücünü gözlemleyebiliyorlar. İnşaat evi bölümünde ise, el arabalarıyla inşaat evinin üst katına tuğlaları taşıyıp üst katta yarım kalan duvarı tamamlayabiliyorlar. Alt katta şofben ile lavabo arası su boru bağlantısını yapabiliyorlar veya deprem masası ile kendi inşa ettikleri yapının sağlamlığını test edebiliyorlar.

PINAR: İlk baştaki alan çok dikkat çekici. Çocukların gördükleri anda verdikleri tepkiye istinaden bu bölüme oldukça meraklı oldukları aşikar. Buranın özelliği nedir?
OYA: Evet burası en merak edilen bölümlerden biri. Dinazor bölümü. Bu bölümde, çocuklar dev dinazorun ağzından girip içerideki tünellerde oynayabiliyorlar. Kaydıraktan kayabiliyorlar. Kazı alanında kazı yaparak dinazor kemiklerini bulurken, hava boruları bölümünde pin pon toplarını atıp, hava akımı ile boruların içinde nasıl ilerlediğini görebiliyorlar.

PINAR: Peki ya diğer bölümler? Bunlardan da bahseder misiniz...

OYA: Tabi, özellikle erkek çocukların ilgisini çeken bölüm, garaj. Burada çocuklar, gerçek bir arabanın parçalarını öğrenip, tamir oyunu oynayabiliyor, arabanın lastiklerini değiştirebiliyor.

Hayvan sevgisinin pekiştirildiği, bakımı ile ilgili temel bilgilerin alınabildiği veteriner bölümünde çocuklar kostümlerini giyip hayvanları muayene edebiliyorlar, X-ray cihazında insan ve hayvanların iskelet yapısını inceleyebiliyorlar. Günümüzde gittikçe azalan, en eski mesleklerden biri olan manav, Discovery Museum' da, çocukların en eğlendiği alanlardan biri. Burada çocuklar, meyve ve sebzelerle tanışıp istedikleri gibi inceleyebiliyorlar. Filelerini doldurup kasada sıra bekleyip ödeme yapabiliyorlar.


Tırmanma duvarında ( wiggle climber) ise, çocuklar Türkiye' de ilk defa uygulanan tırmanma tünelinde vakit geçirebiliyor. Su oyun alanında baraj oyunuyla suyun kaldırma gücünü keşfedip, aparatlar ile kendi istedikleri gibi baraj yaratıp ördek ve gemileri yüzdürebiliyorlar. Daha da etkileyicisi, dev baloncuklar yapabiliyorlar ( birlikte denedik siz de gördünüz :) )Müzenin bir de çocuklara özel restoranı var. Restoran' da müzenin sevinli ziyaretçileri, oyuncak fırın, buzdolabı ve tüm yemek materyallerini kullanarak aşçı, garson veya restorana gelen müşteri olabiliyor.

Tiyatro ise, Discovery Museum' un en yoğun alanlarından biri. Sürekli etkinliklerin düzenlendiği çocukların kişisel performanslarını sergilediği yer tiyatro. Burada sahne çocukların. Kostümlerini giyerek oyunlar oynayabilir, karaoke yapabilir ya da kuklalar ile diledikleri oyunu sergileyebilirler. 

Karanlık oda ise, çok eğlenceli bir alan. Çocuklar ışıklı kalemlerle duvara özgürce yazı yazıp, resim yapabiliyorlar. Oradan Magnet Duvarına geçip farklı ebat ve şekilde borularla pin pon toplarına yol oluşturup, çark sistemi kurabiliyorlar. Araba parkuru bölümünde de farklı eğimdeki platformlarda arabaları yatıştırıp varış hızını gözlemleyebiliyorlar.

PINAR: Gerçekten de kusursuz bir oyun alanına sahip Discovery Museum. Bir bakıma çocukları hayata hazırlıyor diyebiliriz... Oyun alanlarını çocuklar kendileri mi seçiyorlar yoksa bir yönlendirme yapılıyor mu?

OYA: Burada öncelik çocukların, kendi seçimleri önemli. Dolayısıyla, çocuklar Discovery Museum' un bahsettiğim alanları içinde kalmaya zorlanmaz. Kendi hayal güçlerini kullanarak yapabilecekleri sınırsızdır bunu oldukça önemsiyoruz. Nerede oynamak istiyorlarsa o bölümde oynayabilirler.

Veterinerdeki hayvanları garaj bölümündeki arabayla dolaşmaya çıkartmak ya da restoran, manav bölümlerindeki materyalleri inşaat evine taşıyarak evcilik oynamak yapabileceklerinden sadece birkaçı.

PINAR: Yaş sınırı var mı?

OYA: Discovery Museum' daki tüm oyunlar tamamen çocukların kendi hayalgücüne dayalı olduğu için 1-12 yaş aralığı tüm çocuklar keyifli zaman geçirebilirler. Yaş sınırı olmaksızın çocukların el göz ve beyin becerilerini geliştirebilecekleri elektronik ortamdan uzak bu yeni dünya gerçek bir keşif alanı.

PINAR: Bu güzel müze ne zamanlar ziyaret edilebilir? 

OYA: Müze pazartesi günleri genel temizlik nedeniyle kapalı. Haftaiçi diğer günler ( salı, çarşamba, perşembe, cuma) 12:00' de açılıyor ve akşam 20:00' ye kadar çocukları ağırlıyor. Cumartesi- Pazar günleri ise sabah 10:00' dan akşam 20:00' e kadar açık.

PINAR: Peki fiyatlarınız nasıl?

OYA: Müzeye girişte yetişkinlerden ücret alınmazken çocuk başına saat ücreti 20 TL . İçeride geçirilen süre doğrultusunda çıkışta ödeme yapılıyor. Ayrıca 1, 2 veya 3 aylık üyelik imkanı da var. 1 aylık üyelik 200 TL, 2 aylık üyelik 350 TL, 3 aylık üyelik 450 TL' dir. 

Çekirdek ailedeki tüm çocuklar Discovery Museum İstanbul üyesi olup üyelik süresi boyunca müzeye sınırsız sayıda ve sürede giriş yapabiliyorlar.

PINAR: Sohbet ederken, organizasyonlardan ve bayıldığım bir fikir olan sokak olimpiyatlarından bahsettiniz. Biraz açar mısınız neler yapıyorsunuz? 
OYA: Evet öncelikle sokak olimpiyatlarından bahsedeyim, çocukken bizim oynadığımız tüm oyunları çocuklara sokak olimpiyatları adı altında oynatıyoruz. Bir çok çocuk bu oyunları bilmiyor, bu yüzden de çok ilgilerini çekiyor. Hatta oynarlarken bazı anne babalar da dayanamayıp oyuna katılıyorlar. 

Mesela cadılar bayramı ve 23 nisan için de birçok başarılı organizasyonumuz oldu. Özellikle 23 nisan çocuklar için çok önemli olduğu için daha bir özenli hazırlanıyoruz diyebilirim. Profesyonel tiyatrocuların gösterileri dışında biz de yarışlar ve çeşitli aktiviteler düzenliyoruz. Ayrıca, müzede doğumgünü partisi de organize edilebiliyor. Discovery museum doğumgünleri için de eşsiz bir alternatif...



PINAR: Harikaymış. Verdiğiniz tüm bilgiler ve keyifli sohbet için çok teşekkür ediyorum. Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

OYA: Ben teşekkür ediyorum Pınar Hanım. Başarılarınızın devamını diliyorum. 
Anaokulları ve ilköğretim okulları için de Discovery Museum harika bir mekan. Çocuklar okul dışında farklı bir ortamda eğitime devam ederken aynı zamanda keyifli vakit geçirebiliyorlar. Ebevenyler de kafemizde oturup dinlenebilir, keyifle zaman geçirebilirler. Ayrıca, menülerimiz, büyüklere hitap ettiği kadar çocuklara özel de birçok seçenek içeriyor. Tüm okulları, Discovery Museum' u gezmeye bekliyoruz! 

MİNİK DAHİLER....

"Çocuğa küçük şeylerden zevk almasını öğreten, ona büyük bir servet bırakmış olur", çocuklara kendi yeteneklerini keşfetmelerine izin vermek gerekiyor. Nasihattan çok, iyi bir örnek olmak da çok önemli. Her çocuk bir bakıma bir dahi bence. Her çocuğun başka bir yetenekle doğduğuna inanıyorum. Önemli olan bunu keşfedebilmesine izin vermek ve onu doğru bir şekilde yönlendirebilmek. 

Çocukları yararlı olabileceğinden fazla teknolijiden kurtarın ve Discovery Museum gibi kendilerini keşfedebilecekleri, özgürce oynayabilecekleri gerçek bir oyun alanına getirin... 

Çocuk dünyanın en büyük mutluluğu,
Tüm çocukların gülmesi dileğiyle...

Sevgiyle, 
Pınar TOK



W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

Gülümse...

Gülümse...
Dünya tüm yanılsamaların merkezine koyar seni, büyü diye...

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

Bu Blogda Ara

Translate