YEŞİLİN ANA VATANI BULGARİSTAN

By | Pazar, Ekim 22, 2017


YEŞİLİN ADRESİ BULGARİSTAN

Benim gibi İstanbul'da doğup büyüdüysen ve gittikçe yeşile hasret kalıyorsan, Bulgaristan ideal bir kaçış yeri olabilir. Hem doğayla iç içe olmak hem de şehrin gürültü ve stresinden uzaklaşabilmek için  Bulgaristan' ı kesinlikle ziyaret et derim. Hem yakın, hem ucuz hem de yeşiliyle tam anlamıyla oksijenin ana vatanı... 

Benim gözümden özet bilgilerle, görüntülerle Bulgaristan' a hoşgeldin ;) 

ULAŞIM

Arabayla gideceksen, İstanbul' dan Kapıkule'ye sadece 280 km sonra ulaşabilirsin. İstanbul ‘dan Tem otobanına çıkıp Edirne istikametinde , otobandan Kapıkule’ye ulaşıyorsun ve buradan Bulgaristan'a giriş yapıyorsun. İstanbul trafiği malum, dolayısıyla 3 saatte başka bir ülkeye ve kültüre geçebilme lüksü varken trafikte kalma...

"Bulgaristan sınırlarına girdikten sonra, kullanman gereken otoyolların ücretleri , araçların ön camına yapıştırılan "vinyet” adı verilen hologramlı bir sticker aracılığıyla tahsil ediliyor. Vinyet haftalık, aylık süreli olarak satılıyor. Vinyetleri, sınırı geçtikten sonraki benzinliklerden hemen almanı tavsiye ederim. Aksi taktirde birkaç kilometre sonra polisin sürpriziyle karşılaşabilirsin özellikle yabancı plakalı bir araçla giriş yapıyorsan...

 Aldığın yer, stickerin üzerinde alınma tarihini delerek süreyi başlatıyor, bizdeki HGS gibi kameraların gördüğü durumlarda araç kimlik bilgisini gösteren herhangi bir elektronik aksamı yok.  Eskiden araçların ön sağ camına yapıştırılan pullara benziyor.  Süresi bitince yenisini alıp yapıştırıyorsun". 

KIZANLIK (KAZANLIK)

Gezdiğim bölge, burada yaşayan Türkler'in "koca balkan" adını verdikleri, orjinal adıyla Stara Planina sıra dağları ve çevresidir. Kızanlık da, bu sıra dağların eteklerinde yer alan çok güzel bir kasaba... İstanbul Kızanlık arası sadece 450 km . Özellikle köylerinde çok sayıda Türk yaşıyor . Bu bölge, adeta dev bir gül bahçesi.

Şipka
Kızanlık merkeze 7 km uzaklığında mutlaka görülmesi gereken bir nokta Şipka. Ayrıca Osmanlı-Rus savaşının yapıldığı çok önemli bir yer. Koca Balkan üzerinde Şipka Anıtını, Şipka Geçidini  ve yine burada yer alan Şipka Kilisesini ziyaret edebilirsin. Kilisenin Altın kubbesi Kızanlık’ın bir çok yerinden görülebilir. Gezdikten sonra dilek çeşmesine para atmayı ve içeride dilek dileyip mum dikmeyi unutma. Adettendir:)

Buzluca
Şipka köyüne 10 km uzaklıkta ve Komünizm zamanından kalma bir anıt . Şipka Anıtından devam ederek gidilebilir. Dış görünümü güzelliğini korusa da içi yağmalanmış. Türk’ler ile Bulgarların savaştığı yer olarak tarihe geçmiş.

Pavel Banya


Kızanlığa 15 km uzaklığında Termal tesisleri ile ünlü bir kasaba . Pavel Banya cennet gibi yemyeşil bir kasaba. Küçük ve şirin bir meydanı var ve burası yazın yapılan festivalleri ile ünlü . Ayrıca kaplıcaları sebebiyle Türklerin de  tercih ettiği yerler arasında. Kaplıca deyip de geçme çünkü burası kaplıca eşliğinde yapılan fizik tedavide dünyada 2. sırada. Tüm dertlere deva bir suyu var benden söylemesi.

Akşamları ise merkezde bulunan Restoranlarda Bulgar müzikleri dinleyebilir, harika gösteriler eşliğinde yerel yemekleri yiyebilirsin. Köftesini mutlaka dene!

Koprinka

Kızanlık barajının bulunduğu yer ...
Kızanlık barajının kenarındaki restoranlarda çok uygun fiyatlara leziz balıklar yiyebilirsin. Baraj içinde Seuthopolis  antik kenti var. Bulgar hükümeti bu antik kenti Baraj üstüne çıkarma çalışmaları yapıyor...

Kızanlık gece hayatı çok çılgın ve hareketli değil ...
Meydan çevresindeki cafeler akşamları peri masalındaki gibi birer Cafe Bar'a dönüşüyor :) Buralarda keyifli vakit geçirebilirsin. Yine meydanda iki adet Casino var fazla kaptırma, keseye zarar gelmesin aman....

Gece hayatı için 25 km ileride Stara Zagora ‘ya (Eski Zağra) ya da daha iyi bir seçenek olan ve sadece 1 saat mesafedeki Plovdiv'e gidebilirsin.

Bulgaristan'da bana göre en görülmesi gereken yerlerden biri olan Rila Manastırı'na giderken tesadüfen dünyanın cennet köşesine denk geldim, İskar Gölü'ne! Bunu kelimelerden ziyade fotoğraflar daha iyi anlatacaktır...

Rotamı bir günlüğüne memleketime (Makedonya) yakın bir bölgeye çevirdim. Burada yer alan Rila Manastırı Bulgaristan'ın en büyük ve en popüler Doğu Ortodoks Manastırı. XX. YY.' de ST. JOHN tarafından kurulmuş ve XIX. YY.'ın başında bir yangınla yok olmuş, 1800' lü yıllarda yeniden inşa edilmiş. Manastır, yeşillikler arasında adeta büyüleyici bir yapı.

HATIRLATMA:

Bulgaristan , Schengen vizesi değil Ulusal Bulgar vizesi vermektedir . Bu vize çoğunlukla tek girişli ve seyahat süresi kadar olmaktadır ama geçerli bir Schengen Vizen varsa, bu vize ile Bulgaristan’a giriş yapabilirsin. Bulgar vizesi almana gerek yok.

Bu arada Bulgaristan para birimi Leva ‘dır ama euro da kullanabilirsin. 

"Uzun bir yolculuk tek bir adımla başlar" demiş Konfüçyüs... Hadi bir adım at ve rutinlerden uzaklaş. BU HAYAT SADECE BİR KEZ YAŞANIR!

Sevgiyle, seyahatle...

PINAR TOK


























































W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

Gülümse...

Gülümse...
Dünya tüm yanılsamaların merkezine koyar seni, büyü diye...

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

Bu Blogda Ara

Translate