Bugünün yarını, yarının umudu çocuklar... Ne güzel söylemiş şair, "gülmeyi çocuklar icad etti, biz tüketiyoruz"diye...
Öyle kahramanlar var ki aramızda, çocukların her koşulda gülmesi için canla başla çalışıyorlar. Lösemili çocuklar için düşünülmüş harika bir projeden bahsediyorum, "Onkobis" den...Bu projenin içeriği neymiş, neler yapmışlar hepsi bu değerli kahramanlarla sohbetimizde seni bekliyor...
Hemen öncesinde süper kahramanları kısaca tanıyalım...
MAZHAR ÇELİKOYAR:
Op. Dr. Mazhar Çelikoyar 1959’da Buca, İzmir’de doğdu. Liseyi Tarsus Amerikan Koleji’ nde bitirdi. 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Op. Dr. Çelikoyar, Şişli Etfal Hastanesi’nde başladığı Kulak-Burun-Boğaz(KBB) ihtisasını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı’nda tamamlayarak 1989 yılında KBB Uzmanlığını aldı.
1992-1996 yıllarında yurt dışı, baş-boyun cerrahisi ve yüz plastik ve rekonstrüktif cerrahisi fellowship eğitimini aldı. 1998-2013 İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde çalıştı. 2013' den bu yana İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde KBB uzmanı olarak çalışmaktadır.
OKAN FALAY:
Uzm. Dr. F. Okan Falay, 1967 yılında İstanbul’da doğdu. 1983’de Beyoğlu Atatürk Erkek Lisesi’nden, 1989’da İ.Ü., İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi’nden mezun oldu ve 6 sene pratisyen hekim olarak çalıştıktan sonra aynı fakültede Nükleer Tıp ihtisasını 1996-1999 yılları arasında yaptı. 1999-2001 yıllarında Radyotom Görüntüleme Merkezi’nde, 2001- 2014 arası MEDICA Tıp Merkezi’nde Nükleer Tıp Uzmanı olarak çalıştı. Ağustos 2014’ten itibaren Koç Üniversite Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü’nde görev yapmaktadır.
ERKAN KOYUNCU:
Dr. Erkan Koyuncu, 1968 yılında Konya’da doğdu. Bursa Anadolu Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Dermatoloji ihtisasını aynı üniversitede tamamladı. 2003 - 2005 yılları arasında Estelazer Güzellik Merkezi’nde, 2005 - 2007 yılları arasında Özel Göztepe Şafak Hastanesi’nde görev yaptı. Temmuz 2007’den bu yana Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nde çalışmaktadır.
Kanser türlerinden olan lösemi nedir? Neden kaynaklanır?
Lösemi "kan kanseri", kemik iliğinin anormal hücreler ile dolması ve
bu hücrelerin kana ve dokulara yayılması sonucu belirti veren kötü huylu bir
hastalıktır. Birçok lösemi tipinde, risk faktörleri ve muhtemel sebepleri
bilinmemektedir.
Çocuklarda lösemi tedavisi ne kadar başarılıdır?
AML, KML, ALL, KLL gibi isimleri olan lösemi
türlerinden ALL çocuklarda en sık görülen tipi olup tedavi başarı oranı %90
civarındadır.
Onkobis projesi nedir, fikir kimden /kimlerden çıktı ve nasıl hayata geçirildi?
Proje ismi projenin çalışmaya dönüştürüldüğü süreçte onkoloji ile bisiklet kelimelerinin birleşimleriyle oluşturulmuştur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki pediatrik onkoloji yatan hasta servislerinde tedavi görmekte olan çocuklara uygulanan bisiklet ile fiziksel aktivitenin öncelikle psikososyal refah ve olası tedavi başarısını arttırıcı etkisi olacağı düşünülmüştür.
Kanser savaşçıları derneğine bu fikir Gazi Üniversitesinde çalışan Gülşah hemşire tarafından verilmiştir. Bunu öğrenen bisiklet sevdalısı sağlıkçılar olarak bu projeyi sahiplendik. Bunun içinde GBI (Global Bile İntitiative) in 2016’da düzenlediği Viyana’dan Berlin' e bisiklet turuna katıldık. Bu etkinliğe bizzat veya sosyal medya yolu ile para toplanarak 40 bin TL’ lik fon oluşturuldu. Sonra ilk 1.5 yılında yaparız diyen ancak sonra arkasında durmayan bisiklet firmalarına projeyi anlatmak ile geçti. Sonra Aslı bisiklet yaparız deyip uygun bisikleti karşımıza çıkarınca, Koç Üniversitesi hastanesine ve Amerikan hastanesi pediatrik onkolojide yatan çocuk hastalar üzerinden geliştirilen bisiklete son detaylar eklendi.
Onkobis güvenli midir? Nelere dikkat edilerek tasarlandı?
Onkobis planlanırken kemoterapi nedeniyle fiziksel aktivitesi sınırlı 3-6 yaş çocuk hastalarda hijyen öncelikle ele alındı ve her kullanım öncesi uygulanacak hijyen kuralları listelendi, kurulum ve temizlik videoları çekildi. Kullanımın ebeveyn tarafından kolaylıkla gerçekleştirilmesi ve infüzyon pompasının sıkıntısız olarak bisiklete montajı en önemli konular.
Çocukların onkobislere tepkileri nasıl?
Şu ana kadar onkobis’e binen 3 çocuk hasta da bisikletten inmek istemedi ve ilk prototipi ilk deneyen hastamız olan Meryem’ e çok istemesi nedeniyle hediye ettik. Daha ne olsun…
Viyana’dan Berlin’e bisikletle mi? Nasıl...
Bisikletle (gülüyoruz) ... ve aşkla, şevkle, inançla, azimle, dostlukla, dayanışma ile ve yorularak! Çok yokuş tırmandık. Yağmur yedik, üşüdük. Bitkin düştük. Ama yaptık. Tamamlamış olmanın gururu içindeyiz.
Bisiklete düzenli binenler ile hiç binmeyenler birlikte tur öncesi çok çalışıldı ve GBI 2016’da Viyana’dan Berlin’e 6 günde ortalama 100 km pedal çevirildi, önce sağlık hedefi ile her şeye rağmen tur bitirildi.
Bu proje nasıl karşılandı? Sizce yeteri kadar anlaşıldı mı?
Yakın çevremiz tarafından saygı ile, sempati ile karşılandı. Ellerinden geleni yaptılar. Daha
fazlasına ulaşma gücümüz olmadı.
Projeyi anlattığımız herkes çok ilgilendi ve kendi vasıfları doğrultusunda bir tarafından tutmaya çalıştılar. Ancak bu seviyede dünyada bir örneği de olmayan proje için yaptıklarımız hep ilk olduğu için herkesin katkısı ile daha iyiyi arayan ve arayacak olan bir proje bu .
Sonuçları “iyi ki yapmışız” dedirtti mi?
Kesinlikle. Bu etkinlikten sonra çok sayıda kişi bizlere ayrı bir saygınlık gösterdi. Yardım toplamakta ise, çok daha fazlasını yapabilmiş olmayı isterdik. Bunu önemsiyoruz. Çünkü bu hareket, Onkobis projesini, kemoterapi gören çocuklara bisiklet sağlanmasını getirdi.
İlk denemede bisiklete bindirdiğimiz ve tedavisi boyunca odasından çıkmamış olan Meryem’in klinik koridorunda turlar atması ve inmek istememesi ile tüm yorgunluk ve çabaların boşuna olmadığını anlamış olduk.
Sizce Türkiye’ de kanser konusunda özellikle çocuklara yapılan destekler yeterli mi? Henüz hayatı anlamadan böyle bir hastalığa yakalanan çocuklara nasıl bir pedagojik destek sağlanıyor?
Sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetersiz. Unutmamak gerekir ki, hasta bireyin yaşamını kökten etkileyen ağır bir hastalık, bu hastalıkla mücadelesi söz konusudur. Hasta bireyin, bugün çocuksa da "umudumuz geleceğin sağlıklı olan bireyinin" yalnızca kendisi değil, yakın çevresi, eğitim ortamı, hatta toplum da bu durumdan derinden etkilenmektedir.
Bu hasta grubunda farkındalık iyi düzeyde ancak sadece acıma hissi ile yapılanların kalitesi sınırlı kalıyor. Bu grup hastada çok özelleşmiş ekibin hizmet vermesi lazım, sadece doktorun, hemşirenin yapacağı birşey değil, multidisipliner bir hizmet olmalı. Desteğin yönlendirilmesi önemli.
Çocuklar en dürüst varlıklar... Akıllarında ne varsa söylerler. Okula giden ve kanser tedavisi olan bir çocuk için sizce toplum nelere dikkat etmelidir. Aileler neler yapmalıdır? Kemoterapinin yan etkilerinden biri de saç dökülmesi... Çocuk özellikle arkadaşları arasında nasıl başa çıkabilir bu durumla?
Çocuklar esasında erişkinler gibi korku ve kurallar ile oluşmuş bir kimlik olmadıkları için, doğru anlatım ile alınacak mesafe yetişkinlere göre çok daha iyidir. Ancak tam tersinde oluşacak zarar da daha fazladır. Saç dökülmesi gibi yan etkiler erişkinler kadar etkilemiyor çocukları, onların en büyük özlemi sokakta yaşıtları ile oynamak. Tabi böyle bir hasta grubunda, arkadaş çocuklara da biraz bilinçlendirme iyi olur.
Bu konuda daha fazla ayrıntılara giremeceyeceğim. Ancak sizin doğru bir şekilde işaret etmiş olduğunuz gibi hasta çocuğun okul arkadaşlarından işiteceklerinden olumsuz etkilenmesi olasılığına hazır olunması gereklidir.
Destekte aracı olan Kanser Savaşçıları Derneği dernek hesabına onkobis proje desteği açıklaması ile yatırılan bağışlar bu projeye destek olacaktır.
Bu projede kaynak yaratmak, projenin sürdürülebilirliği için bir gereklilik. Ancak onun yanı
sıra Onkobis’in kurumlarda yer almasını sağlayacak, nasıl kullanılacağını göstermek,
benimsenmesini ve desteklenmesini de sağlayacak yardımlara gereksinim var.
Bundan sonraki projeler?
Bu aşamada grubumuza “ umuda pedal” ismini koyduk ve bir sonraki hedef proje daha büyük yaş grubu için kliniklerde sabit onkobis’ler geliştirmek.
Size nasıl ulaşabilirler?
“umuda pedal” ismi ile sosyal medyada kısa sürede var olacağız. Bizim oluşan bilgi ve tecrübemiz ile sosyal sorumluluk projesi yapmak isteyen herkese kapımız açık.
Sizin eklemek istedikleriniz?
Bu ve benzer bisiklet veya yenilenebilir enerji temalı sağlıklı kalmayı ve temiz doğaya olan ihtiyacı ön plana çıkaran her türlü etkinlikte ve düşüncede bizim de elimizden geleni yapmak isteğimiz var herkes bunu bilsin ve sizin gibi ilgilenenler artarak devam etsin ve toplumsal gücü arttıralım.
Bu hastalıkla savaşanlara mesajınız?
Bilime ve en değerli varlıklarımız olan çocuklarımız için multidisipliner hizmet veren yerlere güvensinler.
Başta da söylediğim gibi, "süper kahramanlar" iyi ki varlar! Bütün dünya üzerinde bir tek güzel çocuk vardır ve bütün anneler de ona sahiptir. Çocuklar gülsün diye yola çıkılan bu güzel projeye hayat veren kahramanlarımızı kutluyorum. Destek vermiş ve verecek olan herkese çocuklar ve aileleri adına sonsuz teşekkürler! Umarım okuyan herkese umut olmuşuzdur ve bu umut hep birlikte pedal çevirmemize sebep olur...
Evet umudunu asla yitirme, insanlık halen yaşıyor!
Sağlıkla,
PINAR TOK