İÇİMDEKİ ÇİTRAKA SEVGİSİ!

By | Salı, Aralık 16, 2014
HAYRANIM ÇİTRAKA'YA

İsmi,dünyanın en eski dillerden biri olan Santrikçe'deki Çitraka sözcüğünden geliyor. Benekli anlamına gelen Çitraka yani çita, en hayran olduğum hayvanlardan biri.

Hayranlığım okadar büyük ki,Güney Afrika safari gezisinde gayet rahat dokunabilmiştim.Öyle uyuşturulmuş ve resim çekmeniz için kucağımıza verilen turistleri eğlendirmek için kullanılan zavallı hayvanlardan değil.Gerçek bir çita.Eğitim verilmiş hali bile vahşi,yani garantisi yok her an her şeyi yapabilir,bunu o kocaman kafese girmeden önce bir parmağı olmayan bakıcısından öğrendim elbette, parmak kısmına girmek ve korkutmak istemem:) Biraz cesaret, biraz merak ve fazlaca hayvan sevgisi birleşince böyle bir kare çıktı ortaya.Ona dokunmanın verdiği muhteşem enerji,korku duygumu sollamıştı..
.
DÜNYANIN EN HIZLI KOŞAN MEMELİSİ

Kedigiller familyasının bu ince uzun bacaklı üyesi koşmaya başladığında saatte 72 km hıza çıkabiliyor ve ortalama 500 m kadarında bu hız 112 km'yi buluyor. Hafif, ince kemikli olmaları ve kuyruklarının uzun olması bu hızın sırrı.Üzerlerindeki siyah çizgiler, yazın güneş ışınlarını çekiyor ve böylece diğer yırtıcıların aksine günün en sıcak saatlerinde bile rahat bir görüş ile avlanabiliyorlar.

Küçük yuvarlak kafaları,asil duruşlarıyla çitalar adeta gücün temsilcisi gibi.

Afrika'nın güneyi ve doğusunda yaşıyorlar. Koku duyularından çok daha güçlü bir görme duyuları olan çitalar, kusursuz birer gündüz avcıları. Hatta çok eski yıllarda, Hindistan'da çitalar, büyük hayvanları avlamak için aynı köpekler gibi eğitilirlermiş.

Sürü halinde veya saklanarak avlanmak yerine, yüksek hızının avantajını kullanan çitalar,ayak tabanlarının altı tüylü olduğu için çok sessiz yürüyebiliyorlar da...


KUYRUK MANEVRASI
Ceylan gibi otçul hayvanları avlıyorlar. Ceylanlar, dünyanın en hızlı manevra yapan hayvanları olsalar da, çitaların uzun kuyruklarını dümen gibi kullanıp aynı manevrayı yapabilmelerinden dolayı av olmaktan kaçamıyorlar.

ÇİTRAKA NESLİ TÜKENİYOR BİZİM "ÇOBANLAR" KALANLARI KORUYOR!

Afrika'da yerleşimin artmasıyla birlikte çitaların nesli maalesef tükenmekte,katledilmekteler. Çobanlar kalanları koruyor derken, Sivas kangal köpeğini kastediyorum. Şaka değil, çitaları koruma projesi kapsamında,dünyada Türk çoban köpeği olarak bilinen Sivas Kangallar çitaları koruyorlar. Kangalların iriliğinden heybetinden korkan sürüler, çitalara saldıramıyor. İnanılmaz bir zekaya sahip olan kangallar, hızlı koşmaları, çevik ve kuvvetli olmaları nedeniyle de çitaların yok olmasına engel olan en önemli, en sadık koruyucular.

Çitalar gerçekten harika hayvanlar. Güney Afrika'da safari planınız olursa, yazım ve resmim cesaretlendirmesin diye hatırlatmak isterim. Herkes benim kadar şanslı olmayabilir. Dikkat etmekte yarar var. Bununla ilgili örnek bir haberin linkini de bu yüzden paylaşmak isterim.

http://www.ensonhaber.com/galeri/esini-citalardan-kurtarmak-yerine-fotoraf-cekti/1

Sevgiyle,

PINAR TOK 


İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Bu Blogda Ara

Translate