KAFAMIN İÇİNDE BİRİ VAR VE O BEN DEĞİLİM

By | Çarşamba, Ekim 08, 2014
KAFAMIN İÇİNDE BİRİ VAR VE O BEN DEĞİLİM

"Bizi sürekli değiştirmeye çalışan bir dünyada, kendimiz olabilmek en büyük başarıdır." diyen Ralph Waldo Emerson gerçekten çok haklı....

Her sabah değişik bir psikolojiyle güne uyanırken, başlıktaki duygu durumunu yaşadığımız olmuştur..Günlük yaşantımızdaki koşuşturmacada haliyle yavaşlayıp kendimizi dinleme şansımız olamıyor. Birçok şeyi erteliyoruz."aman canım bunu da sonra yaparım" diyerek kurulan cümleler yerini "keşke zamanında halletseydim..." cümlesine bırakıyor. Ertelenen her şey çığ gibi büyüyor ve bize gereksiz bir stres yaratıyor. Stres de, duygu durumlarımızda gel-git' lere sebep oluyor.

"Keşke.." dememek için,  zamanı akıllıca yönetmek çok önemli. Zamanımızı  güzel programlarsak her şeyi yapabilme lüksüne sahip olabiliriz. Hayat ne sadece işten ibaret ne de tatilden. Önemli olan yapılacak işleri sıraya koymak ve prensipli davranmak. Bir işi bitirmeden diğerine başlamamak. Küçük bir ayrıntıyı, çığ haline dönüştürmeden önem sırasına göre , yapılması gereken zamanda yapmak ve bunu alışkanlık haline getirmek.

Çevremde "spora vaktim yok, neye yetişeyim..." diye hayıflanan çok insan varken bu konunun altını çizmeden geçemeyeceğim. Spor için vakit ayıramamak diye bir şey yok. Spor, yeme içme gibi olmalı. Öncelik sağlığımız olmalı.

Ben gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki , yoğun biri olsam da spor için her zaman vakit yaratıyorum çünkü spor enerjimi arttırıyor, bağışıklık sistemimi kuvvetlendiriyor ve günün tüm yorgunluğunu alıyor. Spor sağlıklı düşünebilmeyi, her konuda pozitif bir ayrıntı yakalayabilmeyi, insanlarla iletişimimizde empati yapabilmeyi hepsinden de önemlisi kendimize değer vermemizi ve kendimizi sevmemizi sağlıyor.

Bana göre en büyük yanlış şu cümlede " çok yorgunum, spora halim kalmıyor..." Aksine, ne kadar düzenli spor yaparsan enerjin ve vücut direncin de o kadar artar. Sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarak da sağlıklı olmanı sağlar.

Her sabaha, güzel duygularla uyanabilmek için  sporu ihmal etme.

KALORİLERİ KISITLA, DAHA UZUN YAŞA

Değinmek istediğim bir diğer konu da kalori kısıtlaması...Bakalım okuduğum kitaplardan birinde çok ilgimi çeken ve sizlerle paylaşmak istediğim bu bilgiler sizlerin de ilgisini çekecek mi....?

"Bu teori, kalori kısıtlamasının (yani, yiyip içtiğimiz kalorinin % 30 ve daha fazla azaltılmasının) yaşam süresini % 30 arttırdığı gerçeğini de açıklayabilir, Şimdiye kadar çalışılan her organizmanın -maya hücrelerinden, örümceklerden ve böceklerden tavşanlara, köpeklere ve şimdi maymunlara bu garip olayı sergilediği görülmüştür. Bu diyet kısıtlaması altında, hayvanlarda daha az sayıda tümör, kalp hastalığı ve yaşlanmayla ilgili diğer hastalıklar ve daha düşük diyabet sıklığı görülmüş. İşin doğrusu, kalori kısıtlaması, insan ömrünü uzattığı bilinen tek mekanizma. Tüm canlılar dünyasında test edilmiş ve her defasında da işe yaramış."

Kalori kısıtlaması ve yaşam süresinin uzaması arasında ince bir çizgi vardır ve yaklaşık  70 yıldır bilim adamları bunu konuşuyor.. Doğru beslenme şekliyle sağlıklı ve fit kalmak imkansız değil. Buna inan, üşenme...

Kalori hesaplaması yapmadan, zayıflamak isteyenlere ideal bir beslenme biçimi olan volumetric yeme şeklini önerebilirim. Buna göre; sebze, meyve gibi yüksek su, lif, düşük yağ ve kalori içeriği olan yiyecekleri tüket.

Yani, yüksek hacimli, düşük kalorili besinler seçin.

Doygunluk hissini artırmaya yönelik bol posalı besin seçimleri, yüksek kalorili besinlerin çatal, düşük kalorilileri tabak hesabıyla tüketmeye dayanmaktadır.

Bol su iç, su  en doğal ilaçtır...Su her derde deva desem emin ol abartmış olmam.

Sağlıklı alışveriş yapın.Markete giderken elinizde hazır bir listeniz olsun.Gereksiz ve sağlıksız ürünlerle dolduracağınız bir alışveriş sepeti yerine, neye ihtiyacınız olduğunu bilerek alışverişe gitmek hem sağlığınıza hem de kesenize yarayacaktır...Size tavsiyem , alışverişe TOK karnına gidin...

Günlük hareketlerini artır.Yürüyüş, merdiven çıkmak, bahçe işleriyle uğraşmak, yakın mesafelere bisikletle ya da yürüyerek gitmek vs. gibi seçenekler seni spora daha kolay alıştıracaktır. Göreceksin belli bir süre "oflaya poflaya " yaptığın spor , zamanla en güzel alışkanlığın haline gelecek ve vücudun bunu kendiliğinden isteyecek.

Umarım özellikle, spora başlamak isteyip bunu erteleyen sonra da içini rahatlatmak için sürekli bahaneler üreten herkese bir ışık olmuştur yazım...

Güzel beslen, güzel düşün, spor yap sağlıklı kal....

Sevgiyle,

PINAR TOK




W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

Gülümse...

Gülümse...
Dünya tüm yanılsamaların merkezine koyar seni, büyü diye...

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

Bu Blogda Ara

Translate