YEREBATAN SEVGİ Mİ SARNIÇ MI?

By | Perşembe, Haziran 22, 2017
“Gelen daima bir başkasıdır.Yaralı veya yaralayan. Bir ses rüyalar yaratır ve rüyalar binbir gece masalları gibi kucak kucağa ve fırtına diner. Yarattığın rüyaları göremezsin ki. Bir kadeh rakının verdiği sarhoşluk, bir avuç dumanın açtığı kapı ve bir seste başlayan dünya. Aynaya benzeyen, seyredilen ama içine girilemeyen dünya…”

Tarihin en derinlerinde bir yerdeyim, bir masalda gibi büyülendiğim bir yerde… Bu yüzdendir ki Bin bir Gece Masalları ile başladım ilk söze…

İstanbul'un en büyük kapalı sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı, muhteşem görüntüsü ve hikayesiyle benim gibi tüm ziyaretçilerini büyülüyor. Tarihi yarımadanın ortasında bulunan Yerebatan Sarnıcı, M.S. 542 yılında Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından büyük sarayın su ihtiyacını karşılamak üzere yapılmış. Suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunların ihtişamından dolayı halk tarafından Yerebatan Sarayı olarak anılmakta. Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da biliniyor.
İnerken dikkatli olman gereken tam tamına 52 basamaklı bir taş merdiven karşılıyor girişte seni...Sonrasında, sana o dönemlerde yaşamışsın hissini verecek küçük bir stüdyoda ayaküstü fotoğraf çektirebilirsin…
9800 m2’lik bir alanı kapsayan Yerebatan Sarnıcı dev bir yapı olmakla beraber, burada her biri 9 m yüksekliğinde 336 sütun bulunuyor. Belirli aralıklarla dikilmiş olan bu sütunlar, her sırada 28 tane olmak üzere 12 sıra meydana getiriyorlar. Uçsuz bucaksız bir orman görüntüsü gibi…
Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki sütunların altında kaide olarak kullanılan Medusa Başları, Roma Çağı heykeltıraşlık sanatının şaheser örneklerinden biri. Fotoğraflamak isteyeceğin birçok ayrıntının arasında Medusa Başları ilk sırada diyebilirim. Hele ki mitolojiye dayanan bir efsaneler var ki duy da inanma:))
Medusa başları ters ve yan biçimde yerleştirilmiş. İncelerken boynuna dikkat et!
Bunun nedeni de Medusa’nın özelliğinden gelmekteymiş. Gözlerine bakanı taşa çeviren tanrıça Medusa’nın kafası ters yerleştirilirse efsanenin oluşmasının önleneceğine inanılarak bu şekilde sütunların altına yerleştirilmiş. 
Medusa başlarının birçok hikayesi var. Tam Dallas:) Başka bir hikayeye göre Medusa, Zeus’ un oğlu Perseus’u seviyormuş. Bu arada Athena da Perseus’u sevmekte ve Medusa’yı kıskanmaktaymış. Bu yüzden Athena Medusa’nın saçlarını yılana çevirmiş ve artık Medusa’nın baktığı herkes taşa dönüşüyormuş. Daha sonra Perseus Medusa’ nın başını kesmiş ve onun bu gücünden yararlanarak pek çok düşmanını yenmiş… “Yok daha neler” diyor ve ayrılıyorum oradan…
BİR HEYKEL BİR SU GÖRMEYİVER, HEMEN “DİLEK” SÜTUNU  !
Medusa’nın başının yer aldığı heykel sütun ve sarnıcın yapımında görev alan 7000 kölenin içinde ölenlerin anısına yapılan Ağlayan Sütun ise, şimdilerin dilek sütunu olmuş durumda. Yahu nasıl bir psikolojidir, çaresizliktir ki, heykeli suyu gördüğü her yere bozuk para atıp dilek dilensin demeyeceğim, bu kadar acıyla beslenen ve sevgisiz  toplumumuzda normaldir bunlar…
Minik yer altı şehri olan Yerebatan Sarnıcı'nın altı sularla kaplı. Özel bir ışıklandırma kullanılarak aydınlatılan mekanın sularında balıklar geziyor. Nemli bir havaya sahip olan Yerebatan Sarnıcı’nda bu tarz hava koşullarını sevmiyorsan fazla durmaman yararına olur.
Şuan müze olan yerlerde bir zamanlar bizler gibi insanlar yaşıyorlardı ve hepsinin ayrı ayrı hikayeleri vardı. Bu hikayeleri masal gibi dinliyoruz şimdilerde.
Acaba bilinmezlik midir bizleri bu kadar büyüleyen yoksa günümüzün ruhsuzluğu mudur özlemle bilinmezlikleri önümüze getiren….
DÜNYAYA ANLAMLI HİKAYELER BIRAKABİLMEMİZ DİLEĞİYLE,
PINAR TOK

(Yerebatan Sarnıcı konum itibariyle bulunması kolay bir lokasyonda yer almakta. Arabanla gideceksen hiç tavsiye etmem çok uğraşırsın ve bin pişman olursun benden söylemesi. Bunun yerine toplu taşıma araçlarından tramvayı kullanabilir ve Sultanahmet durağında inerek rahatça ulaşabilirsin.

Bu gizemli mekâna, bugüne kadar ABD eski Başkanı Bill Clinton'dan tut Hollanda Başbakanı Wim Kok'a, İtalyan eski Dışişleri Bakanı Lamberto Dini' den İsveç eski Başbakanı Göran Persson' a ve Avusturya eski Başbakanı Thomas Klestil’ e kadar birçok kişi konuk olmuş.)
Müze sabah 09:00 akşam 17:30 saatlerine kadar açık. Giriş ücreti öğrenci 5TL, tam 10TL ve Yabancı Turist 20TL

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Bu Blogda Ara

Translate