STRESİN PANZEHİRİ KAYAK

By | Cuma, Aralık 12, 2014


En sevdiğim spor dallarından biri olan kayak,dikkat gerektiren bir spor olduğu kadar stresin de panzehiri.Metrelerce yüksekteyken, biryandan piste konsantre olup, diğer yandan nasıl bukadar rahat ve özgür hissettirebildiğini senelerdir anlamış değilim.Muhteşem bir heyecan.

Kayak yapabilmenin belli bir yaşı olmasa da, her spor dalında olduğu gibi erken yaşlarda öğrenilmesi en doğrusu.Peki, nereden çıkmış bu kayak sporu?

Kayağın tarihi çooook eskilere dayanıyor.Tarih öncesi çağlarda insanlar,kara batmamak için ağaçlardan parçalar alıp şekillendirip ayaklarına geçirirlermiş,daha sonraları bu parçalar deriyle kaplanmaya başlanmış.Norveç, İsveç gibi yerlerde kayalara oyulmuş halde bulunan resimler olduğu gibi, ilk çıktığı bölgeler Altaylar, Sibirya, Moğolistan olarak bilinir.


Kayak, askeri olarak savaşlarda da kullanılmış.Spor olarak kullanılmaya ise, 19. yüzyıl ortalarında başlanmış.

Nelere mi iyi geliyor....?


Dengeyi geliştiriyor,çeviklik kazandırıyor,kardiyovasküler gelişimi sağlıyor.Kemikleri güçlendiriyor.Tertemiz havada, oksijen almak cildinizi yeniliyor.

Bunların yanısıra, özgür hissettiriyor ve özgüveniniz tavan yapıyor.Tüm kaslarınız çalıştığı için gün sonunda enerjiniz en üst seviyede oluyor.
Hele de,sizinle birlikte kayak yapan sevdikleriniz de varsa bu harika bir keyfe dönüşüyor, sosyalleşmenizi sağlıyor.Motivasyonunuz artıyor ve kendinizi daha iyi hissediyorsunuz.

Bu güzel özellikleriyle kayak sporu, sağlığınız müsaitse mutlaka seçimleriniz arasında olmalı.Tabi tehlikesini de gözardı etmemek gerekir lakin mutluluğunuz kursağınızda kalabilir.Tam anlamıyla öğrenmeden fazla cesaretli olmamak akıllıca olur..Mutlaka biraz ısındıktan sonra piste çıkmalı.Nekadar esnek olursanız okadar avantajdır.Isınmadan piste çıkarsanız ani hareketlerle kas yırtılması, sakatlanma riski gibi tatsız problemler yaşayabilirsiniz.


Kayakta profesyonel olmak yetmez
Kendinizi nekadar geliştirirseniz geliştirin, pistlerin de düzgün olması ve yeteri kadar kar yağmış olması şart.Aksi takdirde telafisi olmayan kazalar yaşanabilir, tıpkı koyu hayranı olduğum Formula 1'in efsane pilotu Schumacher'in başına gelenler gibi.

Hepimizin bildiği gibi,kendisi kayak yaparken kaza geçirdi. Alman pilot, başından yaralandı ve maalesef durumu eskisi kadar iyi değil.Felç kaldığı için kendisi gibi onu sevenler de çok üzgün...Yani çok profesyonel olmak ,sakatlanmamanın garantisi değil.Tedbirli olmak lazım.

Sakatlanma riski her spor dalında var, önemli olan bilinçli bir şekilde yapmak.Öğrenmenin tabi ki yaşı yok ama özellikle bu tarz sporları çok küçük yaşlarda öğrenmek daha önce de belirttiğim gibi büyük avantaj.

Herkes, kendi zevkine ve sağlığına uygun en az bir spor dalıyla uğraşmalı bunu hobi haline getirmeli.Çalışmak nekadar önemliyse spor yaparak beden&ruh sağlığını  korumak da okadar önemli.

Hayatın tekrarı yok, keyfini çıkar
Sevgiyle,
PINAR TOK




 








İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
PROF.DR.SEVİL ATASOY

İlham aldıklarım...

İlham aldıklarım...
BETÜL MARDİN

W.SHAKESPEARE

Serçenin ölmesinde bile bir bildiği vardır kaderin, şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz, yarına kalacaksa bugün olmaz. Bütün mesele hazır olmakta.

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

Bu Blogda Ara

Translate